piątek, 27 lipca 2012

Marynowany łosoś z batatem i z burakami


M
arynowany łosoś w świeżym imbirze na z pure z batata z marynowanymi burakami.

Składniki:

2 porcje


łosoś 300g po 150 go na porcję 
2 cm imbiru świeżego
sos sojowy japoński
sól

batat
2 łyżki mleczka kokosowego 
gałka muszkatołowa

2 buraki
pół szklanki wody
3 łyżki octu winnego
3 goździki
szczypta cynamonu
sól pieprz
 

Przygotowanie:

1. Zacznij od ugotowania buraków, wystudź i pokrój je w słupki. Do garnka wlej marynatę: wodę, ocet, goździki, cynamon i sól. Gotuj 5 minut. Włóż pokrojone buraki do naczynia i zalej ugotowaną marynatą. Odstaw na kilka godzin lub przygotuj dzień wcześniej, tak aby buraczki marynowały się przynajmniej 3 godziny. 

2. Łososia zamarynuj w soli, sosie sojowym, oliwie i startym świeżym imbirze, zawiń w folię aluminiową posmarowaną olejem lub w zmoczony wodą papier do pieczenia i upiecz go tak owiniętego około 15 minut na patelni. 

3. Batata odbierz, pokrój w dużą kostkę i ugotuj w wodzie z dodatkiem soli, odcedź, dodaj mleczko i szczyptę gałki muszkatołowej. Zamiast mleczka można dać kawałek masła.

Pure wyłóż na talerz, ułóż na nim łososia i udekoruj kiełkami. W koło rozsyp chrust z buraka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz