piątek, 27 lipca 2012

Marynowany łosoś z batatem i z burakami

Marynowany łosoś na pure z batata z burakami

Marynowany łosoś w świeżym imbirze na z pure z batata z marynowanymi burakami. Buraki najlepiej przygotować dzień wcześniej.


Składniki:


2 porcje


300 g łososia po 150 g na porcję 

Marynata:

1 łyżka sosu sojowego np. japoński
sól do oprószenia ryby
2 cm imbiru świeżego utartego na małych oczkach

oliwa do skropienia ryby

1/2 łyżeczki papryki w proszku

1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

Dodatki:

1 spory batat

50ml mleczka kokosowego 

gałka muszkatołowa do smaku 


2 buraki

pół szklanki wody
3 łyżki octu winnego
1-2 szt. goździków
szczypta cynamonu
sól pieprz

 

Przygotowanie:


1. Zacznij od ugotowania buraków, wystudź i pokrój je w słupki lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Do garnka wlej marynatę: wodę, ocet, goździki, cynamon i sól. Gotuj 5 minut. Włóż pokrojone buraki do naczynia i zalej ugotowaną marynatą. Odstaw na kilka godzin lub przygotuj dzień wcześniej, tak aby buraczki marynowały się przynajmniej 3 godziny. 

2. Zmieszaj składniki marynaty i obtocz w niej rybę. Odstaw na 20 minut do zamarynowania. Przygotuj kawałek folii aluminiowej i zawiń w nią rybę. Możesz też zawinąć w zmoczony wodą papier do pieczenia (będzie zdrowiej) lub torebkę do smażenia i upiecz tak owiniętego łososia około 15 minut na patelni. 

3. Batata odbierz, pokrój w dużą kostkę i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, dodaj mleczko i szczyptę gałki muszkatołowej. Zamiast mleczka można dodać kawałek masła.



Inne przepisy z łososiem:

Risotto ze szparagami z łososiem 

https://azgotuj.blogspot.com/2025/04/risotto-ze-szparagami-ososiem-i.html













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz