Sałatka z kiełkami fasoli mung i gotowaną piersią kurczaka. Lekkostrawna sałatka na obiad i kolację. |
Kiedy zrobiłam tą sałatkę, nie miałam pojęcia, że wpisze się na stałe w nasz menu. Jest świetna na obiad, i doskonała na kolację. Bez węglowodanów same warzywa i białko. Jest ona zgodna z kuchnią pięciu przemian. Znajdziecie w niej słodki, kwaśny, słony, pikantny smak.
Składniki:
opakowanie kiełków fasoli mung
1 piers z kurczaka
pomidor
ogórek
Na sos:
ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
kilka kropel oleju sezamowego
szczypta cukru trzcinowego
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka ugotuj w bulionie z dodatkiem sosu sojowego ok 15 minut.
2. Kiełki fasoli wrzuć na wrzątek na 3 minuty. Odcedź. Pozostaw do ostygnięcia na durszlaku :).
3. Pomidor i ogórek pokrój na zapałki.
4. Kiełki i pokrojone warzywa wrzuć do misy, zalej sosem z podanych składników. Wymieszaj.
4. Ugotowana pierś pokrój pod kątem na plastry.
6. Rozłóż na talerzu do serwowania warzywa, obok ułóż pierś. Całość posyp sezamem i/lub świeżą kolendrą.
Wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuń