Ten przepis podała mi moja mama, która wiele lat mieszkała we Włoszech. I ta sałatka na stałe zadomowiła się u nas.
Składniki:
bakłażan
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
1 łyżka czerwonego octu winnego
sól pieprz
dużo posiekanej drobno natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Pokrój bakłażana na 1 cm krążki, i upiecz na suchej patelni (bez tłuszczu) tak aby się lekko zrumieniły. Najlepiej użyć patelni grillowej.
2. W kubku zmieszaj: oliwę, ocet sól i pieprz
3. Czosnek pokrój w talarki a natkę pietruszki drobno posiekaj.
4. Teraz ważna kolej przygotowywania: zdejmuj gorące krążki bakłażana i układaj warstwowo.
Przygotowanie:
1. Pokrój bakłażana na 1 cm krążki, i upiecz na suchej patelni (bez tłuszczu) tak aby się lekko zrumieniły. Najlepiej użyć patelni grillowej.
2. W kubku zmieszaj: oliwę, ocet sól i pieprz
3. Czosnek pokrój w talarki a natkę pietruszki drobno posiekaj.
4. Teraz ważna kolej przygotowywania: zdejmuj gorące krążki bakłażana i układaj warstwowo.
Na pierwszą warstwę bakłażana nałóż czosnek mniej więcej po 1-3 plasterki, wszystko zależy od wielkości ząbka czosnku i polej dressingiem, posyp natką. Teraz układaj drugą warstwę i tak do aż skończą się bakłażanów. Najlepiej układać w szklanej misce. Przed podaniem poczekaj aż bakłażan ostygnie i "przejdzie" dressingiem. Schłódź w lodówce. Można jeść przez kilka dni. Super smakuje z ciabattą.
Takie to proste, a na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńTak, mam nadzieję, że ją zrobisz.
Usuńczy pieczone czy grillowane zawsze są obłędne :)
OdpowiedzUsuń