czwartek, 5 grudnia 2019

Koktajl piernikowy z płatkami owsianymi

Nic prostszego. Wystarczy zmiksować składniki. Taka szklaneczka koktajlu syci na długo.


szklanka mleka migdałowego lub sojowego
garść płatków owsianych
1 łyżka mielonych orzechów
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
banan


niedziela, 1 grudnia 2019

Piernikowe brownie ze śliwką

Piernikowe brownie ze śliwkami z bananami i mąką owsianą. Do wersji wegańskiej zamiast jaj można użyć ubitej aquafaby. Namawiam do własnych eksperymentów z różnymi mąkami ale ja polecam owsianą.

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady ( dałam 100 gram czekolady i 100 gram groszków czekoladowych po prosu musiałam je wykorzystać)
2 dojrzałe banany ( małe)
100 ml oleju
1 łyżka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść śliwek kalifornijskich
140 gram mąki owsianej bezglutenowej ( dałam Proveny)
3 jaja lub ubitej aquafaby (woda 135 gram z małego słoiczka z ciecierzycą)

Polewa:

50 gram gorzkiej czekolady i 2 łyżeczki oleju
( do polewy można dodać kilka sztuk posiekanych  śliwek lub draży w gorzkiej czekoladzie)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Zmiksować banany.
W misce ubić jaja lub aquafabę. Dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksowane banany, olej. Wymieszać. Następnie dodać mąkę, przyprawę do pienika, proszek do pieczenia i posiekane śliwki. Wymieszać trzepaczką na gładkie ciasto. Przelać do formy wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem. Piec 30 minut w 170 stopniach C.
(Piekłam 40 minut -moim zdaniem ciut za długo).

Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

W kąpieli wodnej rozpuścić resztę czekolady, dodać 2 łyżeczki oleju i dodać drobno posiekane śliwki ( można dodać draże z gorzką czekoladą np. z rodzynkami do przestudzonej ale płynnej polewy z czekolady).