Piernikowe brownie ze śliwkami z bananami i mąką owsianą. Jeśli nie lubisz posmaku banana w cieście( a ja coraz bardziej nie lubię) to zastap je mlekiem kokosowym. Do wersji wegańskiej zamiast jaj można użyć ubitej aquafaby.
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady (dałam 100 g czekolady i 100 g groszków czekoladowych po prosu musiałam je wykorzystać)
2 dojrzałe banany (małe) lub 100 ml mleka kokosowego + cukier kokosowy 80g
100 ml oleju
1 łyżka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść śliwek kalifornijskich
140 g mąki owsianej bezglutenowej (dałam Proveny)
3 jaja lub ubitej aquafaby (woda 135 g z małego słoiczka z ciecierzycą)
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady i 2 łyżeczki oleju
(do polewy można dodać kilka sztuk posiekanych śliwek lub draży w gorzkiej czekoladzie) PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Zmiksować banany, jeśli ich używamy.
W misce ubić jaja lub aquafabę. Dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksowane banany lun mleko kokosowe i olej. Wymieszać. Następnie dodać mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i posiekane śliwki. Wymieszać trzepaczką na gładkie ciasto. Przelać do formy wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem. Piec 30 minut w 170 stopniach C.
(Piekłam 40 minut -moim zdaniem ciut za długo).
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
W kąpieli wodnej rozpuścić resztę czekolady, dodać 2 łyżeczki oleju i dodać drobno posiekane śliwki (można dodać draże z gorzką czekoladą np. z rodzynkami do przestudzonej ale płynnej polewy z czekolady).