wtorek, 26 grudnia 2017

Trufle migdałowo kokosowe bez cukru

Białe migdałowo kokosowe trufle z migdałem.

SKŁADNIKI:

1 szklanka migdałów bez skórki ekologicznych  
1 szklanka wiórków kokosowych
3 łyżki olej kokosowy
100 ml syropu z agawy ekologiczny
cukier puder z agawy - 2 łyżki
mleko (napój) z kaszy jaglanej Hirse - 4-5 łyżki lub napój migdałowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Migdały moczymy przynajmniej godzinę w wodzie. Następnie przekładamy je do malaksera i mielimy na gładką masę wraz z  wiórkami kokosowymi. Dodajemy płyny olej kokosowy, napój z kaszy jaglanej oraz wlewamy syrop z agawy. Całość mieszamy w melakserze. Nakładamy na ręce oprószone pudrem z agawy wielkości orzecha włoskiego powstałą masę. Na środek wkładamy białego migdała. Formujemy kuleczkę. Oprószamy jeszcze cukrem z agawy. Wkładamy do lodówki na godzinę.