sobota, 15 września 2018

Zrazy z cielęciny z kremową kaszą pęczak i grzybami

Sobotnie danie z kremową kaszą pęczak, zrazami duszonymi w białym winie z grzybami.
Zarezerwuj sobie  30 minut.

4 porcje


8 zrazów z cielęciny
8 listków szałwii
8 wykałaczek do spięcia mięsa
sól i pieprz
szklanka białego wytrawnego wina
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
olej rzepakowy
musztarda

200 gram kaszy pęczak
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka orzeszków piniowych ( opcjonalnie)
łyżka masła
cebula i ząbek czosnku

200 gram pieczarek lub innych grzybów
natka



Rozbij plastry mięsa z dwóch stron. Oprósz solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę mięsa posmaruj musztardą i połóż listek szałwii. Zwiń i zepnij wykałaczką.Obsmaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju. Do rondla włóż liść laurowy i  ziele angielskie. Kiedy zrazy się zrumienią, wlej szklankę białego wina, odparuj i duś 30 minut.
W tym samym czasie posiekaj cebulę w drobną kostkę, zacznij szklić wraz z posiekanym czosnkiem. Dodaj wypłukaną kaszą. Wlej 2 i 1/2 szklanki wody i gotuj 20 minut.
Orzechy posiekaj i zrumień na suchej patelni wraz pestkami słonecznika. Odstaw.
Umyj pieczarki ( lub inne grzyby) i na dobrze rozgrzanej patelni obsmaż na złoto z ząbkiem czosnku.
Kiedy kasza się ugotuje, wsyp orzechy i pestki słonecznika. Dodaj łyżkę masła i wymieszaj.
Danie wyłóż na talerze posypując natką i polewając sosem spod duszonych zrazów.

piątek, 14 września 2018

Różowe latte z mlekiem migdałowym



Dostałam różany cukier ekologiczny Dary Natury. Jest cudowny. Pachnie delikatnie i naturalnie. Nie przepadam za różanymi zapachami ale ten jest wspaniały!!!

Możesz zrobić w ten sposób kakao, kawę zbożową,  orkiszową lub z cykorii.


espresso - 1 filiżanka
mleko migdałowe - 1 szklanka
cukier różany - 1 łyżeczka
barwnik naturalny Amylon różowy - 1/2 łyżeczki


Zaparzamy espresso.  Napój migdałow (zrobiłam sama) wlewamy do dzbanka dodajemy różowy barwnik naturalny Amylon, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru różanego i spieniamy. Wlewamy espresso. Mieszamy.

















środa, 12 września 2018

Piklowane marchewki z kminem rzymskim


Z podróży zwykle przywozi się jakiś nowy smak do domu. Mnie bardzo smakowała sałata z piklowaną marchewką w Szwecji. Po powrocie postanowiłam zrobić kilka słoików dla nas. Świetnie pasuje do ryb, mięs i ożywia smakiem wegetariańskie dania.

marchew - 500 g
ocet jabłkowy - 3/4 szklanki
kmin rzymski - 1/2 łyżeczki
woda - 1,5 szklanki
sól - 1 łyżeczka
cukier trzcinowy jasny - 3 łyżki


Marchewkę obrać i pociąć w kostkę. Blanszować we wrzątku ok 1 minuty. Odcedzić. Przygotować słoiki, wyparzyć lub wypiec 15 minut w 100 stopniach C w piekarniku. Marchewkę przełożyć do słoików.
Ugotować zalewę. Wlać wodę i ocet oraz przyprawy do rondla, zagotować. Zalać zalewą i pasteryzować 10 minut.