czwartek, 12 marca 2020

Gołąbki z warzywnym nadzieniem w sosie

Miałam w planach zrobienie gołąbków. Zobaczyłam fajną główkę kapusty włoskiej na targu. Kupiłam ją. Zrobiłam je z czarną komosą, ale nie jest to składnik niezbędny. Po prostu nie miałam ryżu. W sklepach też go nie było. Półki w mojej okolicy puste przez koronawirusa.
Zatem czy do środka dodacie ryż, komosę białą, czarną czy kaszę - też będzie pysznie.

Farsz:


1/2 szklani suchej komosy
1/2 szklanki zielonej soczewicy
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
3 średnie marchewki
cebula
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
(tymianek, lubczyk, cząber)
liść laurowy i ziele angielskie
3/4 szklanki buliony

Komosę i obie soczewice ugotować osobno według przepisy na opakowaniu. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać w kostkę. Czosnek zmiażdżyć i posiekać.
Rozgrzać w rondlu oliwę i udusić marchew z cebulą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, dodać pod koniec zioła. Wymieszać z ugotowaną komosą i soczewicami.

Zblanszowane liście kapusty nadziewać farszem i zwinąć.






































Układać w rondlu, podlać lekko np. bulionem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. 20 minut.








































Sos:

3-4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
niepełna łyżeczka soli, pieprz
ząbek czosnku
1 szklanka wody
1 łyżeczka rozmarynu suszonego
oregano
4 suszone pomidory

Koncentrat włożyć do garnka, dodać przyprawy, posiekane suszone pomidory. Wymieszać. Zalać nim podgotowane gołąbki. Gotować jeszcze 10 minut. Na koniec posypać natką pietruszki.










wtorek, 10 marca 2020

Babeczki pełnoziarniste z otrębami

Małe jest piękne. Takie też są moje małe babeczki z lukrem.

SKŁADNIKI:

2 jajka
3/4 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub owsianej
2 łyżki otrąb owsianych
1/2 łyżki ksylitolu
aromat cytrynowy
1 łyżeczki sody
100 ml jogurtu naturalnego (pokojowa temperatura)
3  łyżki oleju
otarta skórka z jednej cytryny

Lukier

2 łyżki cukru pudru
sok z połówki cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Całe jajka wbijamy do miski ubijamy z ksylitolem. Do ubitej masy wlewamy olej rzepakowy i jogurt, skórkę i aromat cytrynowy. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
Wsypujemy mąkę, otręby i mieszamy delikatnie. Przekładamy do sylikonowej formy (sześć sztuk) lub blaszanej wysmarowanej i oprószonej. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 18-20 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzone babeczki lukrujemy. Ja posypałam je makiem i płatkami bławatka.




poniedziałek, 9 marca 2020

Sałatka z plastrami pomarańczy i roszponką


Pyszny pomysł na sałatkę z plastrami pomarańczy z dresingiem na bazie soku z pomarańczy z roszponką. Dla mnie roszponka i pomarańcza to duet idealny.

SKŁADNIKI:
na jedną porcję:

2 garście roszponki
pomarańcza
kilka włoski orzechów
trochę ciecierzycy
łyżka żurawin
łyżka pestek słonecznika

PRZYGOTOWANIE:

Pomarańcze obrać ze skórki, pociąć na plastry (4 sztuki a resztę wycisnąć do miseczki na sos). Podprażyć orzechy i pestki słonecznika.
Rozłożyć na talerzu, dodać resztę składników. Polać sosem vinaigrette tuż przed spożyciem.


Sos vinaigrette

sok z połówki pomarańczy łyżeczka musztardy Dijon
kilka łyżek oliwy
pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Sok z pomarańczy wycisnąć do miseczki, dodać  musztardę wziąć trzepaczkę spiralną i zacząć mieszać wlewając oliwę lub wszystkie składniki dressinu umieścić w słoiczku i mocno wstrząsnąć. Po połączeniu się składników powinien być gładki i aksamitny. Doprawić pieprzem.