wtorek, 10 marca 2020

Babeczki pełnoziarniste z otrębami

Małe jest piękne. Takie też są moje małe babeczki z lukrem.

SKŁADNIKI:

2 jajka
3/4 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub owsianej
2 łyżki otrąb owsianych
1/2 łyżki ksylitolu
aromat cytrynowy
1 łyżeczki sody
100 ml jogurtu naturalnego (pokojowa temperatura)
3  łyżki oleju
otarta skórka z jednej cytryny

Lukier

2 łyżki cukru pudru
sok z połówki cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Całe jajka wbijamy do miski ubijamy z ksylitolem. Do ubitej masy wlewamy olej rzepakowy i jogurt, skórkę i aromat cytrynowy. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
Wsypujemy mąkę, otręby i mieszamy delikatnie. Przekładamy do sylikonowej formy (sześć sztuk) lub blaszanej wysmarowanej i oprószonej. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 18-20 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzone babeczki lukrujemy. Ja posypałam je makiem i płatkami bławatka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz