SKŁADNIKI:
2 jajka
3/4 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub owsianej
2 łyżki otrąb owsianych
1/2 łyżki ksylitolu
aromat cytrynowy
1 łyżeczki sody
100 ml jogurtu naturalnego (pokojowa temperatura)
3 łyżki oleju
otarta skórka z jednej cytryny
Lukier
2 łyżki cukru pudru
sok z połówki cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Całe jajka wbijamy do miski ubijamy z ksylitolem. Do ubitej masy wlewamy olej rzepakowy i jogurt, skórkę i aromat cytrynowy. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
Wsypujemy mąkę, otręby i mieszamy delikatnie. Przekładamy do sylikonowej formy (sześć sztuk) lub blaszanej wysmarowanej i oprószonej. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 18-20 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzone babeczki lukrujemy. Ja posypałam je makiem i płatkami bławatka.
Całe jajka wbijamy do miski ubijamy z ksylitolem. Do ubitej masy wlewamy olej rzepakowy i jogurt, skórkę i aromat cytrynowy. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
Wsypujemy mąkę, otręby i mieszamy delikatnie. Przekładamy do sylikonowej formy (sześć sztuk) lub blaszanej wysmarowanej i oprószonej. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 18-20 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzone babeczki lukrujemy. Ja posypałam je makiem i płatkami bławatka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz