piątek, 20 kwietnia 2018

Koktajl z mango, kurkumą i wiórkami kokosowymi

Koktajl z mango, kurkumą i wiórkami kokosowymi 

SKŁADNIKI:

jogurt naturalny bez laktozy  350 ml
mango dojrzałe  1 szt.
wiórki kokosowe 2 łyżki
kurkuma  1 łyżeczka
kardamon mielony  1/2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą.



środa, 18 kwietnia 2018

Pasztet z fasoli mung i pieczonych warzyw

Wczoraj ugotowałam duzą ilość (jak na nas) fasoli mung. Lubimy ją bo jest to jedna z najzdrowszych i najdelikatniejszych gatunków fasoli. Zrobiłam z niej kitchari  a z reszty upiekłam pasztet, tzn. mąż upiekł bo ja poszłam na lekcje włoskiego. Podczas zajęć dostawałam MMSy jak idzie pieczenie pasztetu. Wypiekł się cudownie :)

SKŁADNIKI 

2 szklanki ugotowanej fasoli mung
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
pół szklanki pociętej natki pietruszki
2 jajka
1 marchewki
nieduży seler
1 pietruszka 
1 mała cebula
1 łyżeczka kminu rzymskiego 
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka cząbru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
łyżka sosu sojowego lub tamari
ząbek czosnku
olej rzepakowy
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE 

Namoczoną przez noc fasolę  ugotuj  do miękkości u mnie 30 minut.
Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki natrzyj olejem i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C. Cebulę zeszklij z przyprawami na małej ilości oleju.
Następnie fasolę, warzywa, kaszę jaglaną i cebulę wraz z ziołami zmiel w malakserze a w międzyczasie wbij jajka. masę wymieszaj dodając sos sojowy i natkę pietruszki.

Keksówkę wysmaruj od wewnątrz tłuszczem i oprósz mielonym siemieniem.
Piecz w piekarniku w 180º C przez 60 - 90 minut w zależności od wilgotności masy. Wystudź przed wyjęciem z formy. Masa jest dość luźna, ale kiedy jest wypieczona i schłodzona zestala się.

poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Koktajl z makiem, jagodami, miodem akacjowym, bananem i ekspandowanym amarantusem

Koktajl z makiem, jagodami, miodem akacjowym, bananem i ekspandowanym amarantusem.

Na dwie koktajlu porcje potrzebujemy:

SKŁADNIKI:

350 jogurtu naturalnego
1 łyżka maku
1 łyżka mrożonych jagód
1 łyżka miodu akacjowego
pół banana
garść borówek amerykańskich
listki melisy lub mięty
1 - 2 ekspandowanego amarantusa
mrożona żurawina (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

jogurt naturalny blendujemy z łyżką mrożonych jagód lub świeżych w sezonie z bananem. Dodajemy mak i miód i mieszamy łyżką. Rozlewamy do szklaneczek. Dekorujemy owocami, listami melisy lub mięty. Wierzch posypujemy ekspandowanym amarantusem.