Przejrzałe zbyt słodkie banany aby je zjeść i zawsze wykorzystuję je do wypieku chlebka bananowego. Tym razem jest z surowym kakao w dwóch wersjach. Wypieczony chlebek posmarowany daltynellą z pomarańczą smakuje jak mleczna kanapka ale jest bez cukru i tylko ze zdrowych skłdników. Daktynellę możemy zrobic sami lub kupić. Dostępne są o smaku kawy, pomarańczy i classic.
Składniki:
3 dojrzałałe banany
1 łyżka kakao surowego w proszku
1 łyżka łamanego kakao surowego
garść posiekanych orzechów włoskich
50 ml oleju kokosowego lub rzepakowego
3 jaja
miód lub syrop klonowy 2 łyżki
190 g mąki orkiszowej jasnej
1 cukier waniliowy np. z ksylitolem lub mielonej wanilii
1 i 1/2 łyżeczki sody
dodatki: dakltynella z pomarańczą
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Banany obierz ze skórki i ugnieć w misce tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Wbij jaja i wlej syrop klonowy lub miód oraz olej i wymieszaj trzepaczką. Dodaj przesianą mąkę i resztę składników suchych. Wymieszaj na jednolite ciasto. Do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem przelej ciasto. Piecz przez 50 minut. Wystrudzone ciasto smaruj daktynellą.