niedziela, 30 października 2022

Kakaowy chlebek bananowy z kremem daktylowym


P
rzejrzałe zbyt słodkie banany aby je zjeść i zawsze wykorzystuję je do wypieku chlebka bananowego. Tym razem jest z surowym kakao w dwóch wersjach. Wypieczony chlebek posmarowany daltynellą z pomarańczą smakuje jak mleczna kanapka ale jest bez cukru i tylko ze zdrowych skłdników. Daktynellę możemy zrobic sami lub kupić. Dostępne są o smaku kawy, pomarańczy i classic. 


Składniki:

3 dojrzałałe banany

1 łyżka kakao surowego w proszku

1 łyżka łamanego kakao surowego

garść posiekanych orzechów włoskich

50 ml oleju kokosowego lub rzepakowego

3 jaja

miód lub syrop klonowy 2 łyżki

190 g mąki orkiszowej jasnej

1 cukier waniliowy np. z ksylitolem lub mielonej wanilii

1 i 1/2 łyżeczki sody

dodatki: dakltynella z pomarańczą

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Banany obierz ze skórki i ugnieć w misce tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Wbij jaja i wlej syrop klonowy lub miód oraz olej i wymieszaj trzepaczką. Dodaj przesianą mąkę i resztę składników suchych. Wymieszaj na jednolite ciasto. Do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem przelej ciasto. Piecz przez 50 minut. Wystrudzone ciasto smaruj daktynellą. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz