Powidła ze śliwek węgierek bez cukru.
SKŁADNIKI:
5 kg śliwek węgierek
pół łyżeczki skórki z pomarańczy
duży gar
PRZYGOTOWANIE:
Wymyć i wypestkować owoce. Zagotować a następnie zmniejszyć palnik na mały i smażyć powidła około 2 godz. Wyłączyć i pozostawićje do ostygnięcia do następnego dnia.
Drugiego dnia śliwki smażyyć na małym ogniu, do momentu odparowania wody i uzyskania konsystencji dość gęstych powideł. Dodać skórkę z pomarańczy najlepiej ekologiczną, i dalej smażyć. Uwaga łatwo się przypalają, więc często mieszać.
Gorące powidła przekładać do przygotowanych, czystych i wyparzonych słoików.
Słoiczki z powidłami umieszcić w garnku z wodą na ściereczce (po włożeniu słoików woda musi sięgać 3/4 ich wysokości). Słoiki nie mogą się stykać w garnku. Wodę doprowadzamy do wrzenia a następnie na małym ogniu gotować przez ok. 10 minut.
Słoiki wyciągamy ostrożnie, aby się nie poparzyć ściereczką z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Drugiego dnia śliwki smażyyć na małym ogniu, do momentu odparowania wody i uzyskania konsystencji dość gęstych powideł. Dodać skórkę z pomarańczy najlepiej ekologiczną, i dalej smażyć. Uwaga łatwo się przypalają, więc często mieszać.
Gorące powidła przekładać do przygotowanych, czystych i wyparzonych słoików.
Słoiczki z powidłami umieszcić w garnku z wodą na ściereczce (po włożeniu słoików woda musi sięgać 3/4 ich wysokości). Słoiki nie mogą się stykać w garnku. Wodę doprowadzamy do wrzenia a następnie na małym ogniu gotować przez ok. 10 minut.
Słoiki wyciągamy ostrożnie, aby się nie poparzyć ściereczką z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.