Składniki:
Masa:
6 sztuk daktyli medjool (polecam bo mają niski indeks IG)
100 g płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
120 g tahiny z prażonych ziaren sezamu lub
masła orzechowego
po 1 łyżce nasion chia, lnu i pestek
słonecznika
1/2 łyżeczki mielonej wanilii (opcjonalnie)
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju z prażonych migdałów
1 łyżka kandyzowanej pomarańczy bez cukru ( opcjonalnie)
oraz dodatki na wierzch:
skórka pomarańczy do smaku
sól kwiat soli
Przygotować polewę. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać resztę składników. Wymieszać. Nakładać na masę daktylowo orzechową. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Wierzch posypać odrobiną kwiatu soli i skórką pomarańczy.