środa, 9 marca 2022

Babeczki orzechowo daktylowe bez pieczenia

Babeczki zrobiłam wczoraj w kilka minut. Zamiast masła orzechowego dodałam tahinę z prażonych ziaren sezamu, którą polecam jeśli kochasz smak chałwy.
 Babeczki są przepyszne.


Składniki: 

Masa:

6 sztuk daktyli medjool (polecam bo mają niski indeks IG)

100 g płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)

120 g tahiny z prażonych ziaren sezamu lub masła orzechowego

po 1 łyżce nasion chia, lnu i pestek słonecznika

1/2 łyżeczki mielonej wanilii (opcjonalnie)

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady

1 łyżka oleju z prażonych migdałów

1 łyżka kandyzowanej pomarańczy bez cukru ( opcjonalnie)

oraz dodatki na wierzch:

skórka pomarańczy do smaku

sól kwiat soli


 Przygotowanie:

 Z daktyli wyjąć pestkę i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 10-15 minut. Płatki owsiane uprażyć na patelni aż zaczną pachnieć orzechowo. Daktyle odsączyć z wody i przełożyć do malaksera i zmiksować. Do zmielonych daktyli dodać płatki owsiane, nasiona, wanilię, tahinę lub masło orzechowe i zmiksować. Masę przełożyć do silikonowych foremek dobrze dociskając do dna. 

Przygotować polewę. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać resztę składników. Wymieszać. Nakładać na masę daktylowo orzechową. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Wierzch posypać odrobiną kwiatu soli i skórką pomarańczy.


1 komentarz: