piątek, 13 lipca 2018

Gazpacho chłodnik z ogórkiem i miętą


2 świeże ogórki
kubek jogurtu naturalnego 400 ml lub zsiadłe mleko
1 łyżka tartego chrzanu ( może być ze słoika)
kilka listków mięty
natka z pietruszki
pół pęczka koperku
ząbek czosnku
kilka kostek pokruszonego lodu
sól, pieprz

Przygotowanie:



1. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach



2. Odcedź na sitku.



3. Włóż warzywa do blendera i zmiksuj, dodawaj powoli 400 ml jogurtu ( nie musi być gęsty).



4 Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i chrzan, listki mięty, sól i pieprz i dalej miksuj.



5. Dodaj pokruszony lód.



6. Gazpacho udekoruj i polej olejem np. z awokado




czwartek, 12 lipca 2018

Gołąbki na parze z soczewicą i pieczarkami


Gołąbki przygotowałam na parze. Ale to Ty decydujesz jak chcesz je przyrządzić. Może to być zapiekanie, duszenie.
Farsz także możesz dać taki jaki lubisz.
Mój składa się z czarnej soczewicy i pieczarek. Są pyszne! Zdradzę pewien sekret... do pieczarek zawsze dodaję pieprz ziołowy. Smak nie ma sobie równych!



liście kapusty  8 szt.

Na farsz:

czarna soczewica  1 szklanka
pieczarki ok. 6 szt.
cebula  1 szt.
pieprz i sól do smaku
pieprz ziołowy - 1 łyżeczka

Na sos:

passata pomidorowa 300 ml
czosnek  1 - 2  ząbki
majeranek - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2-3 łyżki






Liście kapusty gotować na parze  2-3 minuty. Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach razem z cebulą. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i przesmażyć, dodając sól, pieprz i pieprz ziołowy. Wymieszać razem z soczewicą.



Faszerować liście kapusty i zawijać. Ułożyć w naczyniu do parowania. Parować ok 15- 20 minut.

Przygotować sos: rozgrzać oliwę, dodać passatę pomidorową. Wcisnąć czosnek, dodać zioła i chwilkę dusić.
Gołąbki polać sosem i podawać np. z natką pietruszki.

środa, 11 lipca 2018

Smoothie na bazie wody kokosowej

Szybki, prosty, zdrowy, gęsty koktajl z owocami na bazie wody kokosowej.


300 ml wody kokosowej np. Cocomi
2 spore banany
maliny
jagody lub borówka amerykańska
amarantus ekspandowany
1 łyżka syropu z agawy
listki mięty.

Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera, miksujemy. Przelewany do szklanek i dekorujemy owocami.