czwartek, 29 października 2020

Cruffins przepis podstawowy


Cruffins to połączenie muffina z croissantem. Stworzony przez Kate Reid z Lune Croissanterie w Melbourne w Australii w 2013 roku. Następnie spopularyzowany i zarejestrowany przez Holmesa Bakehouse'a z San Francisco. Istnieją w wielu  odmianach. Warto poszukać w internecie. 

Wspaniałe do kawy. Można wytarzać go w cukrze z cynamonem. 

 
400 g mąki

24 g cukru + cukier puder do posypania

80 ml wody

80 g mleka

7 g suchych drożdży

16 g masła do ciasta + ok 100 g masła do smarowania miedzy warstwami

1 jajko

8 g soli

Drożdże rozpuść w 15 ml wody i odstaw na kilka minut aby zaczęły pracować. Przesiej mąkę. 350 g mąki zmieszaj z cukrem i solą. Dodaj ciepłe mleko, resztę wody, drożdże i jajko. Wstępnie zagnieć ciasto. Dodaj 16 g masła i wyrabiaj dalej dodając/podsypując pozostałą mąką (50 g). Uformuj kulkę i odstaw do wyrośnięcia na 45 min.

Po wyrośnięciu podziel na 6 porcji i uformuj małe kulki. Pozostaw na 20 min do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Rozwałkuj każdą kulkę na elipsy lub prostokąty o wymiarach ok 18/28 cm. Każdy płat posmaruj masłem po jednej stronie (masło ma być bardzo miękkie ale nie rozpuszczone). Zaczynając od krótszego brzegu zwiń w rulon każdy płat masłem do środka. Pozostaw na kilka minut - w międzyczasie wysmaruj formę do muffinów masłem. Każdy rulon przetnij wzdłuż i z każdej połówki rulonu uformuj cruffina zawijając w okrąg/węzeł (przeciętą częścią na zewnątrz) a końcówkę podwiń pod spód. Powstałe 12 Cruffinów umieść w formach i pozostaw do wyrośnięcia na 45 min. Piecz w temperaturze 220°C przez 15 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. 




























wtorek, 27 października 2020

Pikantny kapuśniak z soczewicą

 

Kapuśniak to zupa, której nie gotowało się w moim domu kiedy byłam dzieckiem. Jadałam ją u cioci-sąsiadki. Była kucharką w szkole. Zupy w jej wykonaniu były wspaniałe. A kapuśniak pamiętam do dziś. Ten dzisiejszy przygotowałam  z soczewicą. Gotując wspominałam kapuśniak cioci. Miłe wspomnienie.


500 gram kiszonej kapusty

1 łyżeczka papryki wędzonej i słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej lub 1 sztuka chili Bird's eye

3 liście laurowe i ziela angielskie

spora marchew

1/3 selera

1 pietruszka, korzeń

cebula

olej rzepakowy

sól do smaku

3/4 szklanki soczewicy czerwonej lub żółtej

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka

 cząbru

1/2 łyżeczki kminku

pieprz

Kapustę jeśli jest kwaśna przepłucz i posiekaj. Na tarce zetrzyj warzywa korzeniowe. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj papryki. Dodaj starte warzywa i lekko podsmaż. Dodaj kapustę i uzupełnij garnek wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i sól. Gotuj ok. 10 minut. Następnie wypłucz soczewicę i dodaj do garnka. Zamieszaj. Soczewica nie rozpadnie się podczas gotowania ponieważ gotowana w kwasie z kapusty zostanie miękka ale się nie rozpadnie. Gotuj ok. 15 minut. Dodaj podsmażony na oleju koncentrat pomidorowy, majeranek i cząber. Pogotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj pieprz. Polej jeszcze olejem. 

poniedziałek, 26 października 2020

Czekoladowy pudding jaglany

 

Czekoladowy pudding jaglany

1/2 szklanki kaszy jaglanej przelanej wrzątkiem

250 ml mleczka kokosowego lub migdałowego 

1 łyżka masła orzechowego z orzeszków arachidowych niesolonego

 cukier kokosowy ok. 1 łyżka

1/2 opakowania gorzkiej czekolady ( lub więcej jeśli trzeba)


Kaszę wypłucz, przelej wrzątkiem, wlej mleczko kokosowe i gotuj do miękkości na małym ogniu ok. 12 minut ( ja mam ostatnio taką jagłę, że po 8 minutach już się rozgotowuje). Następnie dodaj czekoladę, masło orzechowe, cukier kokosowy . Całość zmiksuj blenderem na krem.