SKŁADNIKI
1,5 szklanki płatów owsianych (u mnie Provena bezglutenowe, teraz Elovena -zmiana nazwy)
1 szklanka nasion ze słonecznika
2 łyżki maku niebieskiego lub nasiona chia
1/2 szklanki pestek z dyni
1/2 szklanki siemienia lnianego jasnego
4 łyżki babki płesznik
garść orzechów laskowych (niekoniecznie)
1 łyżeczka kminku
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
spora łyżeczka soli
1 szklanka wody
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Wlewamy miód, olej i wodę. Mieszamy. Jeśli jest za gęste dolewamy jeszcze pół szklanki wody. Masę przekładamy do formy na keks, wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem. Dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy na kilka godzin lub całą noc, jeśli przygotowaliśmy masę wieczorem. Przykrywamy ściereczką, aby wierzch się nie wysuszył. Pieczemy w 180 stopniach C. Przez 40 minut w formie, następnie wyjmujemy z foremki, odklejamy papier z boków chleba, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut.
Wow, fantastyczne przepisy. Chlebek wygląda pięknie i pewnie smakuje rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Piękny ten chleb, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi smaku :) niech no tylko odzyskam dostęp do mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńpiekłam kiedyś z gotowej mieszanki ziaren, smakowity chlebek:)
OdpowiedzUsuńZamawiam kromeczkę ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie chleby, samo zdrowie : ) i są pyszne!
OdpowiedzUsuńGenialny chlebek! Jestem ciekawa jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się upiekł1
OdpowiedzUsuńOd takiego chleba nie możemy się oderwać a potem dwa dni nas szczęki bolą od ciągłego gryzienia xD xD
OdpowiedzUsuńmmm.. uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńPo prostu - piękny!
OdpowiedzUsuńTaki chleb to musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńAle wspaniały chleb! :) Uwielbiam takie zdrowe domowe pieczywko! :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńczy po ściągnięciu papieru do pieczenia z powrotem włożyć go do formy czy tylko na "żeberkach"?
OdpowiedzUsuńPo wyjęciu go z formy połóż go na blasze do pieczenia. nie pdopiekałam na "żeberkach", obawiałam się, że może się rozpaść. Nie odwracaj też ( ja tak zrobiłam) i zaczął pękać na środku.
Usuń