czwartek, 11 maja 2017

Pieczony łosoś z makiem

Pieczony łosoś  z makiem. Skorupka z maku jest chrupiąca. Całość bardzo smaczna. Niektórzy nie lubią maku bo wchodzi mak w przestrzenie między zębami. Ciśnie mi się wtedy na usta pytanie czy myje zęby;) Zatem nie bójmy się maku bo jest zdrowy a resztę załatwi szczotka i pasta do zębów 😘

SKŁADNIKI:

filet z łososia 4 porcje
mak niebieski 3 łyżki
sól i pieprz do posypania ryby
rukola 1/2 opakowanie
awokado 1 sztuka
pomidorki koktajlowe kilka szt.
oliwa z oliwek 3 łyżki
sok z cytryny 4 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

Łososia umyj, posól i oprósz pieprzem. Wsyp mak na płaski talerz i obtocz w nim wierzch ryby (tylko jedna strona). Rozgrzej piekarnik na 200 stopni C piecz rybę ok. 20- 30 minut. 
Z rukoli, pomidorków i awokado zrób sałatkę. Polej sosem przygotowanym z soku z cytryny i oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. 

7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja na łososia. Świetny pomysł. Apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to mnie zaskoczyłaś. Łososia z makiem jeszcze nie jadłam :) Ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam <3 dla mnie to coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  4. znam to połączenie! jest pyszne:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. oj kusząca ta skorupka i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię łososia, a w takiej wersji to dla mnie duża niespodzianka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kooocham mak! uwielbiam jego smak, ale tym połączeniem bardzo mnie zaskoczyłaś :)
    muszę zrobić, no muszę :)

    OdpowiedzUsuń