czwartek, 19 lipca 2018

Pasta z buraków i migdałów do chleba


Pasta nadaje się na śniadanie, kolację jako dip do warzyw, do smarowania kanapek zamiast masła.

SKŁADNIKI

6 młodych buraków ugotowanych na parze lub upieczonych w piekarniku
100 g uprażonych migdałów bez skórki
olej np. z awokado
ząbek czosnku
kumin 1/2 łyżeczki

* zamiast migdałów możesz dodać sera feta i tymianku zamiast kuminu

sól i pieprz do smaku

** zamiast chleba użyłam wrapów warzywnych Papagrin

PRZYGOTOWANIE:
Buraki i migdały z czosnkiem umieść w malakserze, dolej oliwy i zmiksuj na gładką masę. Przechowuj w lodówce do kilku dni.


poniedziałek, 16 lipca 2018

Ciasto marchewkowe z mielonymi orzechami laskowymi


Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi. 


Składniki:


2 marchewki starte na małych oczkach
1,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
4 duże jaja w pokojowej temperaturze
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
3/4 szklanki cukru trzcinowego lub miodu wielokwiatowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
aromat pomarańczowy naturalny lub skórka z ekologicznej pomarańczy
1 łyżka inuliny ( opcjonalnie)
60 ml oleju


Przygotowanie:

Jaja ubić z miodem, dodać mielone orzechy, przesianą  mąkę i resztę składników suchych. Na koniec dodać marchewkę i wymieszać już łyżką.
Przelać do tortownicy. Piec w 180 stopniach przez 50 minut.
Krem:
2 opakowania serka mascarpone lub jedno duże
łyżka syropu z agawy lub syrop klonowy
kilka kropel aromatu pomarańczowego lub łyżeczka skórki z ekologicznej pomarańczy
Wymieszać razem na gładki krem.
Przeciąć wypieczone ciasto na 2 warstwy. Każdą  posmarować  kremem. Na wierzchu posypać kakao.



poniedziałek, 5 maja 2025

Ciastka pistacjowe przepis

Przepis na ciastka z herbatą matcha i pastą pistacjową

Przepis na kruche, maślane ciasteczka pistacjowe, które wykonasz w kilka minut. 

SKŁADNIKI:

100 g brązowego cukru (dałam muscovado jasny)

90 g masła

1 łyżka pasty pistacjowej lub zmielonych na pastę pistacji

1 jajko

wanilia (dałam 1/3 łyżeczki mielonej)

185 g mąki orkiszowej ( typ 550)

1 łyżeczka herbaty matcha

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 garść pistacji

1 szczypta soli 

2 kostki białej lub gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Miękkie masło zmiksuj z pastą pistacjową, następnie dodaj cukier i utrzyj  razem na puch. Dodaj cukier brązowy i wanilię i dalej ucieraj. Wbij jajko i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przesiej mąkę, proszek, matcha  i delikatnie wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy. Połącz ze sobą składniki.

Ciasto schłódź w lodówce przez co najmniej 30 minut a  następnie rozgrzej piekarnik do 175 st. Celsjusza.

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub użyj specjalnej maty do pieczenia ( polecam!). Za pomocą łyżki do lodów nabieraj porcje ciasta pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy między ciastkami. 

Piec przez 15-18 minut

Po upieczeniu i wystudzeniu na kratce ciastek oblej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką lub białą. 

Inne przepisy, które mogą ci się spodobać: