czwartek, 19 lipca 2018

Pasta z buraków i migdałów do chleba


Pasta nadaje się na śniadanie, kolację jako dip do warzyw, do smarowania kanapek zamiast masła.

SKŁADNIKI

6 młodych buraków ugotowanych na parze lub upieczonych w piekarniku
100 g uprażonych migdałów bez skórki
olej np. z awokado
ząbek czosnku
kumin 1/2 łyżeczki

* zamiast migdałów możesz dodać sera feta i tymianku zamiast kuminu

sól i pieprz do smaku

** zamiast chleba użyłam wrapów warzywnych Papagrin

PRZYGOTOWANIE:
Buraki i migdały z czosnkiem umieść w malakserze, dolej oliwy i zmiksuj na gładką masę. Przechowuj w lodówce do kilku dni.


poniedziałek, 16 lipca 2018

Ciasto marchewkowe z mielonymi orzechami laskowymi


Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi. 

Składniki:

2 marchewki starte na małych oczkach
1,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
4 duże jaja w pokojowej temperaturze
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
3/4 szklanki cukru trzcinowego lub miodu wielokwiatowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
aromat pomarańczowy naturalny lub skórka z ekologicznej pomarańczy
1 łyżka inuliny ( opcjonalnie)
60 ml oleju

Przygotowanie:
Jaja ubić z miodem, dodać mielone orzechy, przesianą  mąkę i resztę składników suchych. Na koniec dodać marchewkę i wymieszać już łyżką.
Przelać do tortownicy. Piec w 180 stopniach przez 50 minut.


Krem:

2 opakowania serka mascarpone lub jedno duże
łyżka syropu z agawy lub syrop klonowy
kilka kropel aromatu pomarańczowego lub łyżeczka skórki z ekologicznej pomarańczy
Wymieszać razem na gładki krem.

Przeciąć wypieczone ciasto na 2 warstwy. Każdą  posmarować  kremem. Na wierzchu posypać kakao.