poniedziałek, 23 maja 2022

Migdałowe ciasto marchewkowe


Ciasto marchewkowe bezglutenowe z mąką migdałową, jagodami goji, żurawiną z kremem jogurtowym oraz z konfiturą z pomarańczy. Brzmi pysznie? I tak jest ;) 

Składniki:

5 dużych jaj (temperatura pokojowa)

225 ml syropu klonowego (w diecie keto erytrytol)

1 łyżczka proszku do pieczenia

60 ml oleju 

50 ml mleka/ napoju migdałowego

1 łyżczka sody

250 g mąki migdałowej

1 szklanka mielonych orzechów włoskich/ pekan

2 szklanki utartej marchwi (u mnie po wyciskaniu soku)

1/2 łyżeczki mielonej wanilii

2 łyżeczki utartej skórki z pomarańczy

2 garście posiekanej żurawiny

30 g jagód goji + 15 g do dekoracji

Krem:

małe opakowanie serka mascarpone

jogurt grecki

2 łyżki pudru z ksylitolu

1/2 łyżeczki mielonej wanilii

listki melisy lub mięty 

Przygotowanie:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem.

Orzechy włoskie drobno posiekać. Jaja oddzielić od żołtek. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Do żółtek dodać syrop lub erytrytol i ubić. Do ubitych żółtek dodać marchew, przyprawy, proszek i sodę (dałam sam proszek) oraz orzechy włoskie. Następnie dodać mąkę migdałową, napój i olej i trzepaczką wymieszać. Na koniec do ciasta dodać ubite białka i wymieszać a całość przelać do dużej trotownicy lub na blachę. Piec w 180 st.C około 50 minut.

Przygotować krem z serka, jogurtu z dowolnym słodzidłem doprawiajac mieloną wanilią. Ciasto przekroić na blaty a każdy posmarować kremem. Jedna warstwę posmarować pomarańczową konfiturą. Wierz ciasta rozsmarować kremem a na wierzch posypać jagodami goji i listkami mięty lub melisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz