środa, 25 maja 2022

"Kuchnia bezwzględna” Joshua Weissman recenzja


Świetna kuchnia musi być bezwzględna. Właśnie trafiła w moje ręce „Kuchnia bezwzględna” nowa książka kulinarna autorstwa Joshua Weismana. Autor zdobył sławę jako charyzmatyczny i niepokorny szef kuchni, który walczy z gotowaniem instant. W towarzystwie milionowej publiczności na YouTube „But Better” sieka, składa i marynuje dania.



W bezwzględnym wstępie czytamy, że w kuchni najważniejsza jest intuicja, nie zasady. Zrozumienie jak dana technika czy składnik wpływa na rezultat otwiera drzwi do krainy wybornego smaku. Joshua proponuje nowy proces myślowy oparty na połączeniu wiedzy z osobistymi preferencjami.



Rzuca wyzwanie gotowym daniom instant. Bo prawdziwe jedzenie można zrobić samemu w krótkim czasie. Ty masz wpływ na jedzenie, które przyrządzasz i jest ono jedną z niewielu rzeczy, o których decydujesz. A to daje poczucie władzy.



Autor zachęca do rozpoczęcia zabawy w gotowanie i smakowanie jedzenia. W pierwszej części zawarte są przepisy na sosy, pikle, buliony i sery. Proces ich powstawania napisany jest po to, aby zrozumieć jak powstaje jedzenie. Przekazuje nam bazę, na której możemy budować, tworzyć i eksperymentować. A to podstawa rozwijania własnej kulinarnej intuicji i budowania własnego smaku.



Każdy kupiony przez ciebie produkt czy to będzie ketchup, chleb, przyprawy, sos, pikle, a nawet czekolada, przecież tworzone są przez kogoś od podstaw. A przygotowane przez ciebie mogą być po prostu lepsze! Trafią prosto w twój gust. Idealnie dopasowany do ciebie, można powiedzieć, spersonalizowane.

Książka podzielona jest na kilka kategorii np. "to co powstanie od zera” czyli kulinarne podstawy. Zawarte tu przepisy pozwolą przygotować samemu produkty, które najczęściej lądują w naszych koszykach. Często nie sprawdzamy lub nie zdajemy sobie sprawy jaką maja listę składników. 

A przecież samodzielnie możesz zamarynować cokolwiek, przerobić owoce na dżem, zrobić bulion i masło orzechowe, masła smakowe, uwarzyć ser mozzarella, ricotta, kozi chevre, różnego rodzaju pesta, majonezy, sosy: bbq, ranczerski, gribichekatsu... a potem wykorzystać te produkty do komponowania posiłków w ich nieskończonych możliwościach połączeń. 

A potem, kiedy nauczysz się przyrządzać to wszystko od podstaw, wraz z cennymi wskazówkami autora, przygotujesz śniadania, przystawko - przekąski, ryby, mięso, makarony i kanapki, warzywa i sałatki, zupy i miłe podniebieniu zwieńczenie czyli desery.



Ta książka to czysta edukacja, nauka i rozwój kulinarnego gustu. Dodaje odwagi do eksperymentowania. Powiem szczerze, że chciałabym ją mieć w rękach kiedy zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem. Ale nawet z moim doświadczeniem znajduję w niej mnóstwo motywacji, inspiracji, informacji, możliwości. Można wskoczyć na wyższy poziom budowania smaku.

Dziękuję Wydawnictwu Znak za egzemplarz książki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz