wtorek, 13 lutego 2024

Naleśniki z owocami leśnymi


Czekoladowe naleśniki z sosem z owoców leśnych 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

mąka orkiszowa 1 szklanka

woda gazowana  1 szklanka

mleko / napój migdałowy  1/2 szklanki 

jajko  1 szt.

sól 1 szczypta

kakao 2 łyżki

olej do smażenia 

Nadzienie:

serek śmietankowy  300 g

śmietanka 36% lub migdałowa 50 ml

wanilia mielona 1/2 łyżeczki

płatki migdałów lub wiórki kokosowe 2 łyżki

cukier trzcinowy / ksylitol / erytrytol / miód  do smaku

Sos:

mrożone owoce leśne  1 opakowanie

cukier trzcinowy / ksylitol / erytrytol / miód  2 łyżeczki

woda 50 ml

skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka

melisa świeża kilka listków

PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników zrobić ciasto. Odstawić.

Do garnka przełożyć owoce i podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy zaczną się gotować rozpuścić w wodzie cukier i skrobię ziemniaczaną, dobrze wymieszać. Wlać do gotujących się owoców, zamieszać i po zagotowaniu zdjąć z palnika. Odstawić. W misce zrobić nadzienie. Do serka wlać śmietankę, dodać wanilię, cukier lub wybrany słodzik, migdały i wymieszać. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki (u mnie wyszło ok. 8 sztuk). Na środek naleśnika nakładać nadzienie i rozsmarować. Zwinąć np. w rulon lub trójkąt. Polać sosem i dodać listki melisy. Można posypać lekko cukrem pudrem trzcinowym.