SKŁADNIKI:
Ciasto:
mąka orkiszowa 1 szklanka
woda gazowana 1 szklanka
mleko / napój migdałowy 1/2 szklanki
jajko 1 szt.
sól 1 szczypta
kakao 2 łyżki
olej do smażenia
Nadzienie:
serek śmietankowy 300 g
śmietanka 36% lub migdałowa 50 ml
wanilia mielona 1/2 łyżeczki
płatki migdałów lub wiórki kokosowe 2 łyżki
cukier trzcinowy / ksylitol / erytrytol / miód do smaku
Sos:
mrożone owoce leśne 1 opakowanie
cukier trzcinowy / ksylitol / erytrytol / miód 2 łyżeczki
woda 50 ml
skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
melisa świeża kilka listków
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników zrobić ciasto. Odstawić.
Do garnka przełożyć owoce i podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy zaczną się gotować rozpuścić w wodzie cukier i skrobię ziemniaczaną, dobrze wymieszać. Wlać do gotujących się owoców, zamieszać i po zagotowaniu zdjąć z palnika. Odstawić. W misce zrobić nadzienie. Do serka wlać śmietankę, dodać wanilię, cukier lub wybrany słodzik, migdały i wymieszać. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki (u mnie wyszło ok. 8 sztuk). Na środek naleśnika nakładać nadzienie i rozsmarować. Zwinąć np. w rulon lub trójkąt. Polać sosem i dodać listki melisy. Można posypać lekko cukrem pudrem trzcinowym.