czwartek, 20 maja 2021

Risotto ze szparagami

 

Risotto robi się szybko. Potrzeba zaledwie 20 minut. Zaczynam od przygotowania wszystkich składników. Dziś zamiast parmezanu użyłam polski ser długodojrzewajacy... i jest lepszy;)

Dla 2 osób

1 szklanka ryżu arborio

2 ząbki czosnku

cebula biała

skórka z cytryny trochę

2 łyżki oliwy z oliwek oraz łyżka masła (dla tych którzy kalorii nie liczą;))

100 ml białego wina

500 ml bulionu warzywnego (dałam z kostki bio)

pęczek szparagów zielonych

polski ser długodojrzewający

natka pietruszki

pieprz 

Przygotowanie:

Szparagi umyć i pokroić dość drobno zostawiając końcówki ok. 5 cm. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać masło i podsmażyć, dodać cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodać ryż i smażyć krótko, wlać wino.Odparować kilka minut. Zamieszać. Wlać bulion i gotować na małym ogniu do miękkości ryżu ok.15 minut. Na ostatnie 5 minut dodać szparagi. Pod koniec dodać skórkę cytrynową.  Wyłożyć na talerze, posypać serem oraz pieprzem.