piątek, 26 stycznia 2024

Sos z mozzarelli i bazyli z makaronem

 

Prosto, szybko i smacznie. Makaron w 8 minut z sosem z mozzarelli z bazylią, skórką z cytryny i chrupiącymi orzechami włoskimi ale polecam też pistacje. Danie jest szybkie. Dodatek bazylii i skórki cytrynowej sprawia że jest lekkie i świeże.

Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na rozwój bloga. Będę ogromnie wdzięczna.  

SKŁADNIKI:

2 porcje

200 g makaronu 
1 opakowanie mozzarelli lub małe kulki 
1/2 doniczki bazylii listki
2 łyżki parmezanu tartego
2 łyżki oliwy
pieprz 
skórka z cytryny do smaku ok.1/2 łyżeczki
kilka posiekanych i urażonych orzechów włoskich lub pistacji
sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Mozarellę porwać na małe kawałki i umieścić w blenderze, dodać liście bazylii, oliwę, parmezan i zmiksować. Odstawić. Makaron ugotować al dente. Zostawić trochę wody ok 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. Makaron odcedzić. Przełożyć z powrotem do garnka i dodać zmiksowany sos, dolać trochę gorącej wody z gotowania makaronu, zetrzeć skórkę i wymieszać. Przełożyć do talerzy. Posypać orzechami i skropić sokiem z cytryny. 



środa, 24 stycznia 2024

Surówka z kapusty pekińskiej, kimchi z kurczakiem

Surówka z kapusty pekińskiej, kimchi i piersi kurczaka po azjatycku. Kapusta pekińska ma wysoką gęstość odżywczą. I właśnie dlatego zaczęła u nas częściej gościć.

Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na rozwój bloga. Będę ogromnie wdzięczna.

Gęstość odżywcza to stosunek liczby substancji odżywczych zawartych w produkcie do jego kaloryczności. Informacji na temat gęstości odżywczej poszczególnych produktów można znaleźć np. w tabeli stworzonej przez Joela Fuhrmana Aggregate Nutrient Density Index w skrócie (ANDI). Pozwala ona szybko sprawdzić, które produkty spożywcze są najbardziej zdrowe i bogate w składniki odżywcze przy niskiej ich kaloryczności. Z tebeli wynika, że najlepsze będą warzywa zielone np. jarmuż, szpinak, sałaty, brokuły, rukola, gorczyca a także marchew, kapusta, grzyby, szparagi czy kalafior. Dr. Fuhrman tworząc tabelę gęstości odżywczej wziął pod uwagę aż 34 składniki odżywcze. 

SKŁADNIKI:

4 porcje

1/2 kapusty pekińskiej średniej wielkości

1 łyżka kimchi 

 duże filety z piersi kurczaka 

1 ząbek czosnku 

szczypta chilli lub ostrej papryki 

2 papryki czerwonej

olej rzepakowy

szczypiorek do smaku

1 łyżeczka oleju sezamowego


PRZYGOTOWANIE:

Czosnek przecisnąć do miseczki, wlać 3 łyżki oleju, dodać chili i wymieszać. Filet z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Filety przeciąć wzdłuż na pół. Każdą część kurcza posmarować marynatą z oleju papryki i czosnku. Usmażyć na patelni a następnie lekko przestudzone pokroić w paski. Kapustę drobno poszatkować, paprykę pokroić w paski. Kimchi posiekać jeśli są duże kawałki kapusty. Całość wymieszać z kurczakiem i doprawić octem i olejem z sezamu i szczypiorkiem