Bardzo lubię zieloną fasolkę. Zdecydowanie wolę od żółtej. Ucięłam sobie krótką pogawędkę ze sprzedawcą w warzywniaku. Ponieważ nie było zielonej fasolki, zapytałam dlaczego? Odpowiedź była - " nie sprzedaje się" i dlatego jej nie ma. Klienci wolą żółtą.
Prawdą jest że żółta gotuję się szybciej. Ale zielona jest bogatszą w składniki odżywcze.
Dlatego ja polecam mój przepis na:
Zielona fasolka z pomidorkami.
SKŁADNIKI
pół kilo obranej zielonej fasolki
2 filiżanki pomidorków
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka czerwonego octu balsamicznego
ząbek czosnku
sól
PRZYGOTOWANIE
Fasolkę gotujemy około 12 minut w osolonej wodzie. Pomidorki myjemy i kroimy na pół. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i wrzucamy pomidorki. Kilka chwil smażymy. Wlewamy ocet i kilka minut jeszcze pozostawiamy na ogniu. Fasolkę odcedzamy. Układamy na półmisku i polewamy sosem z pomidorków, na wierzch układamy pomidorki. U mnie też kilka plastrów chudego włoskiego salami.