niedziela, 24 lipca 2016

Zielona fasolka z pomidorkami

Bardzo lubię zieloną fasolkę. Zdecydowanie wolę od żółtej. Ucięłam sobie krótką pogawędkę ze sprzedawcą w warzywniaku. Ponieważ nie było zielonej fasolki, zapytałam dlaczego? Odpowiedź była  - " nie sprzedaje się"  i dlatego jej nie ma. Klienci wolą żółtą.
Prawdą jest że żółta gotuję się szybciej. Ale zielona jest bogatszą w składniki odżywcze.
Dlatego ja polecam mój przepis na:

Zielona fasolka  z pomidorkami.

SKŁADNIKI

pół kilo obranej zielonej fasolki
2 filiżanki pomidorków
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka czerwonego octu balsamicznego
ząbek czosnku
sól 

PRZYGOTOWANIE

Fasolkę gotujemy około 12 minut w osolonej wodzie. Pomidorki myjemy i kroimy na pół. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek  i wrzucamy pomidorki. Kilka chwil smażymy. Wlewamy ocet i kilka minut jeszcze pozostawiamy na ogniu. Fasolkę odcedzamy. Układamy na półmisku i polewamy sosem z pomidorków, na wierzch układamy pomidorki. U mnie też kilka plastrów chudego włoskiego salami.