Kiedy przeczytałam o wartościach odżywczych czarnej fasoli od razu chciałam zrobić z niej zupę krem. Tak sobie ją wyobraziłam. Dodałam gorzką czekoladę i to zdecydowanie moje smaki. Wyrafinowane. Ciekawe. Zaskakujące. Podałam ją z kosteczkami dyni i awokado. Myślę, że krewetki byłyby świetne.
Składniki:
250 g czarnej fasoli
8 kosteczek czekolady gorzkiej
bulion warzywny
1 papryczka chili
czosnek
kosteczka dyni ( użyłam mrożonej Hortex)
trochę awokado
Przygotowanie:
Fasolę namocz rano na 3-4 godziny (można użyć z puszki jest dobrej jakości), odlej wodę, zalej wrzątkiem, dodaj bulion warzywny i gotuj. Pod koniec gotowania wciśnij czosnek i pokrojoną papryczkę chili.
Na koniec dodaj awokado, pamiętając o pozostawieniu kilku cząstek do przybrania.
Zmiksuj zupę. Dodaj czekoladę i mieszaj żeby kosteczki rozpuściły się w gorącym kremie. Podawaj natychmiast z obgotowaną dynią i cząstką awokado.
Jeśli masz krewetki - podaj na wierzch.