czwartek, 12 marca 2015

Pikantna zupa z czarnej fasoli z gorzką czekoladą



Kiedy przeczytałam o wartościach odżywczych czarnej fasoli od razu chciałam zrobić z niej zupę krem. Tak sobie ją wyobraziłam. Dodałam gorzką czekoladę i to zdecydowanie moje smaki. Wyrafinowane. Ciekawe. Zaskakujące. Podałam ją z kosteczkami dyni i awokado. Myślę, że krewetki byłyby świetne.

Składniki:

250 g czarnej fasoli
8 kosteczek czekolady gorzkiej 
bulion warzywny
1 papryczka chili 
czosnek
kosteczka dyni ( użyłam mrożonej Hortex)
trochę awokado 

Przygotowanie:

Fasolę namocz rano na 3-4 godziny (można użyć z puszki jest dobrej jakości), odlej wodę, zalej wrzątkiem, dodaj bulion warzywny i gotuj. Pod koniec gotowania wciśnij czosnek i pokrojoną papryczkę chili. 
Na koniec dodaj awokado, pamiętając o pozostawieniu kilku cząstek do przybrania.
Zmiksuj zupę. Dodaj czekoladę i mieszaj żeby kosteczki rozpuściły się w gorącym kremie. Podawaj natychmiast z obgotowaną dynią i cząstką awokado. 
Jeśli masz krewetki - podaj na wierzch.



niedziela, 8 marca 2015

Rosół z kaczki


Rosół z kaczki jadłam na wsi wiele lat temu. Był tłusty z ręcznie robionymi kluskami. 
Ten jest chudy bo ugotowany na korpusie i skrzydełkach kaczych, nie na całej kaczce. 


SKŁADNIKI

korpus z kaczki 
skrzydełka kaczki 2 szt.
marchew
seler kawałek
imbir świeży 3-4 platerków
gwiazdka anyżu (można dać go mniej ze wzgledu na aromat)
goździk
kawałeczek kory cynamonu
sól
kostka bulionowa zupy Pho (do nabycia w sklepie azjatyckim- OPCJONALNIE)
3 łyżki sosu sojowego
papryczka chili 

dodatki
makaron gryczany
nać kolendry 
2 świeże boczniaki królewskie 




PRZYGOTOWANIE:

Korpus i skrzydełka myjemy, zalewamy wodą i dodajemy sól. Gotujemy i odszumowujemy łyżką cedzakową. Gotujemy wywar około jednej godziny. Dodajemy przyprawy i pokrojone w paski warzywa.
Gotujemy ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy grzyby pokrojone wzdłuż i chwilę razem gotujemy. Grzyby można też zrumienić na suchej patelni. Będą jeszcze lepsze.

Podajemy z ugotowanym makaronem.
Wylewać rosół na makaron przybrać nacią kolendry.