Rosół z kaczki jadłam na wsi wiele lat temu. Był tłusty z ręcznie robionymi kluskami.
Ten jest chudy bo ugotowany na korpusie i skrzydełkach kaczych, nie na całej kaczce.
SKŁADNIKI
korpus z kaczki
skrzydełka kaczki 2 szt.
marchew
seler kawałek
imbir świeży 3-4 platerków
gwiazdka anyżu (można dać go mniej ze wzgledu na aromat)
goździk
kawałeczek kory cynamonu
sól
kostka bulionowa zupy Pho (do nabycia w sklepie azjatyckim- OPCJONALNIE)
3 łyżki sosu sojowego
papryczka chili
dodatki
makaron gryczany
nać kolendry
2 świeże boczniaki królewskie
PRZYGOTOWANIE:
Korpus i skrzydełka myjemy, zalewamy wodą i dodajemy sól. Gotujemy i odszumowujemy łyżką cedzakową. Gotujemy wywar około jednej godziny. Dodajemy przyprawy i pokrojone w paski warzywa.
Gotujemy ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy grzyby pokrojone wzdłuż i chwilę razem gotujemy. Grzyby można też zrumienić na suchej patelni. Będą jeszcze lepsze.
Gotujemy ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy grzyby pokrojone wzdłuż i chwilę razem gotujemy. Grzyby można też zrumienić na suchej patelni. Będą jeszcze lepsze.
Podajemy z ugotowanym makaronem.
Wylewać rosół na makaron przybrać nacią kolendry.
Wylewać rosół na makaron przybrać nacią kolendry.
Wykwintny rosół, musi wspaniale smakować :)
OdpowiedzUsuńO! Podbiłaś tym rosołem moje kubki smakowe, ślinka leci na taki widok, wybornie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWobec tego masz królewski obiad. Nie pomyślałabym, żeby dodać boczniaka do rosołu. Oj, to musi smakować :)
OdpowiedzUsuńWspaniały rosołek. Tak na bogato :-)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda, musi mieć niezwykle głęboki smak!: )
OdpowiedzUsuńPrzepis z boczniakami biorę w ciemno :) Ciekawa propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńtakim rosołem to nawet mnie kupiłaś, bo nie jestem jego fanką, a ten jest inny, ciekawy :)
OdpowiedzUsuńChetnie się poczęstuję ;)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie:-) Tez ostatnio widziałam te boczniaki i zastanawiałam się, czy dobrze smakują.
OdpowiedzUsuńNiesamowicie! Nie wiem czy smaku bardziej narobiły mi zdjęcia czy opis...Pycha!
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o boczniaka to ostatnio jadłam w hamburgerze - smaczne.
ooo fajny pomysł do hamburgera:)
UsuńOstatnio właśnie przyglądałyśmy się tym boczniakom ale jak zobaczyłyśmy cenę za dwie sztuki to od razu odłożyłyśmy je na miejsce :D A mają one intensywny smak?
OdpowiedzUsuńjeju nie wiem jaka była cena... w smaku są bardzo delikatne i moim zdaniem pasują do chińskich dań:)
UsuńSmakowity ten rosół :>
OdpowiedzUsuńidealny na moje przeziębienie!
OdpowiedzUsuńSuper rosół, chętnie bym skosztowała :) a boczniaka królewskiego jeszcze nie jadłam...
OdpowiedzUsuńNie powiem ,świetny.
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :) Nie mogłabym się oprzeć!
OdpowiedzUsuńRównież przyuważyłem ostatnio w sklepie te boczniaki i już miałem zamiar kupić, ale nie byłem pewien co z nich zrobić ;P Ale taki rosół - fajna sprawa - wygląda niecodziennie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńKról dania ;) mnie też kusiły, ale jakoś nie miałam pomysłu :)
OdpowiedzUsuńteż widziałam ostatnio królewskie boczniaki w sklepie, nie wiedziałam jednak jak je wykorzystać, żeby w pełni wydobyć smak
OdpowiedzUsuńO jaki ciekawy rosołek, z kaczki nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym i życzę miłego dnia :)
xcokiemonsterx.blox.pl
UsuńOstatnio widziałam boczniaka królewskiego w sklepie, faktycznie piękny i królewski grzyb. Ślicznie wygląda w tym smakowitym rosołku :)
OdpowiedzUsuńTaki rosół to świetny rosół :-)
OdpowiedzUsuńCudowny rosół!
OdpowiedzUsuńWspaniały rosół :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Uwielbiam takie rosoły :)
OdpowiedzUsuń