poniedziałek, 20 października 2025

Sałatka z cykorii z pomarańczami



Sałatkę można zrobić i zjeść samodzielnie lub  z serem halloumi albo z kaczką. Jeśli chcesz zdrobić z kaczką przygotuj ją nastepująco:

Pierś z kaczki zamarynować w melasie z granatów ze szcyptą gałki muszkatołowej i z odrobiną miodu oraz z sosem sojowym. Skórę kaczki naciąć i włożyć do marynaty na przynajmniej godzinę, następnie osuszyć pierś z marynaty posolić i doprawić odrobiną mielonego ziela angielskiego. Zacznij smażyć od strony skóry na zimnej patelni tak aby to już się wytopił smażyć około 8 minut z każdej strony, następnie włożyć to piekarnika rozgrzanego na 180 stopni C na 10 minut.


SKŁADNIKI:

1-2 czerwone cykorie

garść rukoli


1-2 oliwy 

1 łyżka octu winnego

1 łyżeczka miodu 

szczypta mielonego ziela angielskiego 

owoce granatu z jednej połówki

mięta kilka listków

szalotka lub czerwona cebula

trochę dymki drobno posiekanej

1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu

orzechy najlepiej pistacje ( lub arachidowe)


PRZYGOTOWANIE:

Cykorię pokroić drobno lub porwać w palcach. Do miski dodać sok z połowy pomarańczy, oliwę i ocet następnie dodać cykorię,  posiekaną świeżą miętę szalotkę i/lub dymkę, dodać  wycięte filety z pomarańczy czyli cząstki pomarańczy.

Sałatę ułożyć na talerzu a na wierzchu położyć pokrojoną plastry kaczkę.