Sałatkę można zrobić i zjeść samodzielnie lub z serem halloumi albo z kaczką. Jeśli chcesz zdrobić z kaczką przygotuj ją nastepująco:
Pierś z kaczki zamarynować w melasie z granatów ze szcyptą gałki muszkatołowej i z odrobiną miodu oraz z sosem sojowym. Skórę kaczki naciąć i włożyć do marynaty na przynajmniej godzinę, następnie osuszyć pierś z marynaty posolić i doprawić odrobiną mielonego ziela angielskiego. Zacznij smażyć od strony skóry na zimnej patelni tak aby to już się wytopił smażyć około 8 minut z każdej strony, następnie włożyć to piekarnika rozgrzanego na 180 stopni C na 10 minut.
SKŁADNIKI:
1-2 czerwone cykorie
garść rukoli
1-2 oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
szczypta mielonego ziela angielskiego
owoce granatu z jednej połówki
mięta kilka listków
szalotka lub czerwona cebula
trochę dymki drobno posiekanej
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
orzechy najlepiej pistacje ( lub arachidowe)
PRZYGOTOWANIE:
Cykorię pokroić drobno lub porwać w palcach. Do miski dodać sok z połowy pomarańczy, oliwę i ocet następnie dodać cykorię, posiekaną świeżą miętę szalotkę i/lub dymkę, dodać wycięte filety z pomarańczy czyli cząstki pomarańczy.
Sałatę ułożyć na talerzu a na wierzchu położyć pokrojoną plastry kaczkę.