piątek, 12 lipca 2024

Łosoś z kurkami w sosie z porem

Łosoś w przepysznym sosie z kurkami, porem i białym winem z kaparami. 


SKŁADNIKI:
Czas przygotowania do 30 min
4 porcje

4 porcje łososia bez skóry 

biała część pora

łyżka kaparów 

1-2 fileciki anchois (opcjonalnie)

150 g kurek (lub pieczarek poza sezonem)

250 ml słodkiej śmietanki (użyłam bez laktozy)

100 ml białego wina 

sól i pieprz do smaku 

koperek do smaku

2 liście laurowe 

3 łyżki oliwy z oliwek 

4 łyżeczki musztardy francuskiej gruboziarnistej


PRZYGOTOWANIE:

Łososia podzielić na cztery porcje i doprawić solą. Na każdej porcji rozsmarować po łyżeczce musztardy. Odstawić do zamarynowania. Pora drobno pokroić. Kurki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Większe porwać na mniejsze kawałki. Rozgrzać oliwę i obsmażyć łososia. Zdjąć z patelni na bok. Na tą samą patelnię wlać trochę oliwy i udusić pora, potem dodać wcześniej przygotowane grzyby, liść laurowy, posiekane anchois i kapary i smażyć 2-3 minuty. Wlać wino i odparować kolejne kilka  minut. Potem wlać śmietankę i dołożyć i smażonego łososia. Dusić razem kilka minut. Dodać sporą ilość posiekanego koperku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyłożyć na talerze i posypać resztą kopru.