4 porcje łososia bez skóry
biała część pora
łyżka kaparów
1-2 fileciki anchois (opcjonalnie)
150 g kurek (lub pieczarek poza sezonem)
250 ml słodkiej śmietanki (użyłam bez laktozy)
100 ml białego wina
sól i pieprz do smaku
koperek do smaku
2 liście laurowe
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżeczki musztardy francuskiej gruboziarnistej
PRZYGOTOWANIE:
Łososia podzielić na cztery porcje i doprawić solą. Na każdej porcji rozsmarować po łyżeczce musztardy. Odstawić do zamarynowania. Pora drobno pokroić. Kurki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Większe porwać na mniejsze kawałki. Rozgrzać oliwę i obsmażyć łososia. Zdjąć z patelni na bok. Na tą samą patelnię wlać trochę oliwy i udusić pora, potem dodać wcześniej przygotowane grzyby, liść laurowy, posiekane anchois i kapary i smażyć 2-3 minuty. Wlać wino i odparować kolejne kilka minut. Potem wlać śmietankę i dołożyć i smażonego łososia. Dusić razem kilka minut. Dodać sporą ilość posiekanego koperku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyłożyć na talerze i posypać resztą kopru.