Sernik jeszcze bardziej wilgotny dzięki soczystym gruszkom. Niteczki szafranu napotykane w kęsie są miłym i niecodziennym zaskoczeniem. Ja udekorowałam go kwiatuszkami wyciętymi z ciasta.
Na sernik:
1 kg sera President
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 i 1/2 szklanki miałkiego cukru
3 łyżki budyniu waniliowego lub skrobi
4-5 jaja
pół łyżeczki szafranu
3 gruszki
Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru
3/4 kostki masła
jajko
Zagnieć ciasto, wstaw do lodówki na 30 minut.
Oddziel białka od żółtek, ubij sztywną pianę. W drugim naczyniu utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj ser i jogurt. Wsyp budyń lub skrobię oraz niteczki szafranu. No koniec dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.
Na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem blachę rozłóż ciasto. Posmaruj białkiem ciasto cienką warstwą.Obierz gruszki i przetnij na połówki. Rozłóż symetrycznie na cieście. Zalej masą serową.
Piecz w 190 stopniach C ok. 60 - 70 minut. W zależności od piekarnika.