poniedziałek, 18 marca 2013

Jaja smażone w skorupkach


Wczoraj próbowałam "nafaszerować" jaja. Nie powiem, przecięcie skorupek łatwe nie jest. Wymaga skupienia i koncentracji.  Efekt końcowy-wspaniały. Jaja smaczne i pięknie sie prezezntują.


Składniki:

5 jaj na twardo
pęczek pietruszki
pęczek drobnego szczypiorku
pół pęczka koperku
sól, pieprz do smaku
łyżka miękkiego masła
bułka tarta ok. 2 - 3 łyżek
olej do smażenia




Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Wystudź i przetnij wzdłóż na pół. Nie jest to łatwe, ale się da. Wydrąż całe jajko ze skorupki, wydrążone skorupki odłóż na bok, bo ich środki będziemy nadziewać farszem. Pieczarki posiekaj w kostkę i uzmaż na malej ilości oleju. Ugotowane jajka posiekaj drobno. Dodaj posiekane zioła, sól i pieprz. Dodaj miękkie masło, usmażone pieczarki i wymieszaj. Nadziewaj skorupki masą tak, aby delikatnie wystawała znad skorupki. Jeśli zrobisz to na płasko skorupki bardzo strzelają na patelni a tłuszcz jest bardzo gorący i pryska wszędzie.
Otocz w bułce tartej i smaż na dość mocno rozgrzanym oleju kilka minut aż będą rumiane. Odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj ułożone na półmisku z sałatą np. roszponką. 

9 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow.. ale pyszność! Narobiłaś mi ochoty kurcze.. mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne!:) bardzo mi się podobają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają bardzo atrakcyjnie, dziękuję za przepis i przypominam o banerku akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chodzi o akcję Zdrowe Święta, dodałaś ten przepis :) Kolejny z łososiem też mi się podoba, więc zapraszam:)

      Usuń
  5. Obłędnie wyglądają! Muszę takie na święta zrobić, dzięki za przepis :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie zrobiłaś te jajka. Ja też czasami mam kłopot z przecięciem na pół jajka ze skorupką. Ale widzę, że zrobiłaś to po mistrzowsku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo podoba mi się ta oryginalna wersja jaj faszerowanych. Poza tym coś czuję, że to niesamowicie pyszne!

    OdpowiedzUsuń