Wczoraj próbowałam "nafaszerować" jaja. Nie powiem, przecięcie skorupek łatwe nie jest. Wymaga skupienia i koncentracji. Efekt końcowy-wspaniały. Jaja smaczne i pięknie sie prezezntują.
Składniki:
5 jaj na twardo
pęczek pietruszki
pęczek drobnego szczypiorku
pół pęczka koperku
sól, pieprz do smaku
łyżka miękkiego masła
bułka tarta ok. 2 - 3 łyżek
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Wystudź i przetnij wzdłóż na pół. Nie jest to łatwe, ale się da. Wydrąż całe jajko ze skorupki, wydrążone skorupki odłóż na bok, bo ich środki będziemy nadziewać farszem. Pieczarki posiekaj w kostkę i uzmaż na malej ilości oleju. Ugotowane jajka posiekaj drobno. Dodaj posiekane zioła, sól i pieprz. Dodaj miękkie masło, usmażone pieczarki i wymieszaj. Nadziewaj skorupki masą tak, aby delikatnie wystawała znad skorupki. Jeśli zrobisz to na płasko skorupki bardzo strzelają na patelni a tłuszcz jest bardzo gorący i pryska wszędzie.
Otocz w bułce tartej i smaż na dość mocno rozgrzanym oleju kilka minut aż będą rumiane. Odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj ułożone na półmisku z sałatą np. roszponką.
Świetny pomysł na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńwow.. ale pyszność! Narobiłaś mi ochoty kurcze.. mniam:)
OdpowiedzUsuńDobre są:)
Usuńświetne!:) bardzo mi się podobają:)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo atrakcyjnie, dziękuję za przepis i przypominam o banerku akcji :)
OdpowiedzUsuńchodzi o akcję Zdrowe Święta, dodałaś ten przepis :) Kolejny z łososiem też mi się podoba, więc zapraszam:)
UsuńObłędnie wyglądają! Muszę takie na święta zrobić, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Pięknie zrobiłaś te jajka. Ja też czasami mam kłopot z przecięciem na pół jajka ze skorupką. Ale widzę, że zrobiłaś to po mistrzowsku :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ta oryginalna wersja jaj faszerowanych. Poza tym coś czuję, że to niesamowicie pyszne!
OdpowiedzUsuń