Ciastka kruche w kształcie króliczków będą uwielbiały dzieci. Można dać dzieciom dekorować, jeśli przygotujemy im kolorowe lukry. W Wielkanocny poranek nie będą się nudziły. I już widzę na buziach dumę kiedy same je udekorują:)
Czerwone króliczki:
szklanka mąki krupczatki + trochę do podsypywania
1 jajko małe
2 łyżki płaskie cukru pudru
50 g masła startego na tarce na grubuch oczkach
wanilia
1 torebka barwnika spożywczego Biovegan red
Zielone króliczki:
1 jajko małe
2 łyżki cukru pudru
50 g masła startego na tarce na grubuch oczkach
wanilia
2 łyżeczki herbaty matcha lub barwnik spożywczy Biovegan green
PRZYGOTOWANIE:
Zagniatamy ciasta z podanych składników w osobnych miseczkach. Wkładamy do lodówki na 30 minut Rozwałkowujemy. Wykrawamy kształt - u mnie akurat króliczek. Pieczemy w 190 stopniach C 10-15 minut.
Rada: Czerwone wykonałam z mąki krupczatki, są bardziej twarde niż te wykonane z mąki pszennej. Ale za to czerwone znakomicie zachowują strukturę ciastka, są bardzo gładkie. Zielone z mąki pszennej są kruche ale jak widać na zdjęciu mają inną powierzchnię. Powiem tak: z koszyka zniknęły najpierw zielone.
nooo wreszcie oczekiwany przepis :) Króliczki świetne, na pewno wypróbuję :) Jakiego barwnika używałaś? Buziaki:*
OdpowiedzUsuń:):) Polecam Ci firmy Wilton. Kupiłam przez allegro. Próbowałam też innych ale ten jet sprawdzony i możesz barwic od jasnego różu po czerwień meksykańską. Jest gęsty i niewiele trzeba aby uzyskać wspaniałe kolory:) Buziaki:)
UsuńPiękne króliczki :)
UsuńŚliczne :)
OdpowiedzUsuńw koszyczku wielkanocnym zdecydowanie grałyby pierwsze skrzypce :)
OdpowiedzUsuńhahaha, jakie słodziaki;D
OdpowiedzUsuńNa Wielkanocny w stół w sam raz;D