Składniki:
1 kg młodego bobu
pół pęczka dymki
kilka gałązek świeżego tymianku
5 listków mięty
2 łyżeczki musztardy ziarnistej
2 jaja
cebula
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
bułka tarta lub mielony len
Przygotowanie:
1 kg młodego bobu
pół pęczka dymki
kilka gałązek świeżego tymianku
5 listków mięty
2 łyżeczki musztardy ziarnistej
2 jaja
cebula
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
bułka tarta lub mielony len
Przygotowanie:
Bób ugotować w osolonej wodzie ok. 10 minut. Kiedy lekko ostygnie obrać ze skórek. Rozgnieść delikatnie tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę pociąć w kostkę i zeszklić na oleju. Do obranego bobu dodać ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, zeszkloną cebulkę. musztardę ziarnistą, sól i pieprz do smaku oraz posiekane zioła. Wbić 2 jaja i wymieszać masę. Uformować jednakowej wielkości kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na średnim ogniu. Po usmażeniu kotlety odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i dipem jogurtowym z miętą.