czwartek, 27 czerwca 2019

Kotlety z bobu

Kotlety z bobu doprawione miętą, dymką i  musztardą.

Składniki:

1 kg młodego bobu
pół pęczka dymki
kilka gałązek świeżego tymianku
5 listków mięty
2 łyżeczki musztardy ziarnistej
2 jaja
cebula
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
bułka tarta lub mielony len

Przygotowanie:

Bób ugotować w osolonej wodzie ok. 10 minut. Kiedy lekko ostygnie obrać ze skórek. Rozgnieść delikatnie tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę pociąć w kostkę i zeszklić na oleju. Do obranego bobu dodać ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, zeszkloną cebulkę. musztardę ziarnistą, sól i pieprz do smaku oraz posiekane zioła. Wbić 2 jaja i wymieszać masę. Uformować jednakowej wielkości kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na średnim ogniu. Po usmażeniu kotlety odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i dipem jogurtowym z miętą.

środa, 26 czerwca 2019

Grzyby z bobem, selerem naciowym i tymiankiem

Myślę, że to danie można śmiało nazwać letnim. Przypomina sałatkę na ciepło ale smakuje też na zimno. Chrupki seler, bób, pyszne grzyby i tymianek.

SKŁADNIKI:

300 g bobu
2 opakowania borowików stepowych (w sezonie kurki, prawdziwki)
łodyga selera naciowego
czerwona cebula
dymka
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
tymianek (mięta opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Bób ugotuj we wrzącej wodzie ok. 10 minut. Obierz ze skórek. Odstaw na bok.
Grzyby przetnij na ćwiartki. Cebulę posiekaj w koskę. Rozgrzej olej wrzuć grzyby i dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż kilka minut aż będą miękkie. Dodać cebulę i pokrojony seler naciowy. Smaż kilka minut. Dopraw solą i pieprze. Na koniec wrzuć obrany bób.
Całość posyp tymiankiem i dymką.
Podawaj z ryżem, grzankami lub kaszą.






poniedziałek, 24 czerwca 2019

Lody z liofilizowanej wody kokosowej

Sproszkowana woda kokosowa jest wygodna w użyciu. Można z niej  przygotować zdrowy napój funkcjonalny, dodać do soku, koktajlu, smoothie, jogurtu czy deseru. Ja zrobiłam z niej lody:

Składniki:

woda 750 ml
mango dojrzałe 1 szt.
liofilizowana woda kokosowa w proszku 3-4 łyżeczki

Przygotowanie:

Liofilizowaną wodę kokosową wsypać do naczynia. Wlać wodę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Mango pokroić w drobną kostkę. Do foremek na lody wrzucić kosteczki mango i zalać wodą kokosową. Zamrozić.