SKŁADNIKI:
300 g bobu
2 opakowania borowików stepowych (w sezonie kurki, prawdziwki)
łodyga selera naciowego
czerwona cebula
dymka
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
tymianek (mięta opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
300 g bobu
2 opakowania borowików stepowych (w sezonie kurki, prawdziwki)
łodyga selera naciowego
czerwona cebula
dymka
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
tymianek (mięta opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Bób ugotuj we wrzącej wodzie ok. 10 minut. Obierz ze skórek. Odstaw na bok.
Grzyby przetnij na ćwiartki. Cebulę posiekaj w koskę. Rozgrzej olej wrzuć grzyby i dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż kilka minut aż będą miękkie. Dodać cebulę i pokrojony seler naciowy. Smaż kilka minut. Dopraw solą i pieprze. Na koniec wrzuć obrany bób.
Całość posyp tymiankiem i dymką.
Podawaj z ryżem, grzankami lub kaszą.
Wyglada lekko :)
OdpowiedzUsuńfajne kolorowe danie :) u mnie dziś też będzie bób ale coś czuję ze zniknie bez dodatków :D
OdpowiedzUsuńNa lato idealne!
OdpowiedzUsuń