środa, 26 czerwca 2019

Grzyby z bobem, selerem naciowym i tymiankiem

Myślę, że to danie można śmiało nazwać letnim. Przypomina sałatkę na ciepło ale smakuje też na zimno. Chrupki seler, bób, pyszne grzyby i tymianek.

SKŁADNIKI:

300 g bobu
2 opakowania borowików stepowych (w sezonie kurki, prawdziwki)
łodyga selera naciowego
czerwona cebula
dymka
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
tymianek (mięta opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Bób ugotuj we wrzącej wodzie ok. 10 minut. Obierz ze skórek. Odstaw na bok.
Grzyby przetnij na ćwiartki. Cebulę posiekaj w koskę. Rozgrzej olej wrzuć grzyby i dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż kilka minut aż będą miękkie. Dodać cebulę i pokrojony seler naciowy. Smaż kilka minut. Dopraw solą i pieprze. Na koniec wrzuć obrany bób.
Całość posyp tymiankiem i dymką.
Podawaj z ryżem, grzankami lub kaszą.






3 komentarze: