Ciasto z rabarbarem. Półkruche. Zrobiłam je pierwszy raz. Nie może się nie udać. Przy tym bardzo smaczne.
1 kg rabarbaru
szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto półkruche:
2 i pół szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego
2 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia
2 jaja i jedno żółtko
3 łyżki gęstej śmietany
kostka zimnego masła
cukier waniliowy
Obierz rabarbar i pokrój w małe cząstki. zasyp cukrem. Dadaj mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj.
Zrób ciasto w wyżej podanych składników.
Rozwałkuj cienki placek ok 0,5 cm. i wyłóż w wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną formę. Możesz spód ciasta wysmarować białkiem, co zapobiegnie przesiąkaniu soku z rabarbaru. Połóż na wierzch cały rabarbar. Przykryj ciasto drugą warstwą ciasta i zrób dowolne małe otworki aby para z rabarbaru miała ujście.
Upiecz ciasto w 180 stopniach przez ok 50 minut. Podawaj dobrze ostudzoną, gdyż sok z rabarbaru musi nabrać gęstej konsystencji dzięki skrobi ziemniaczanej.