Ciasto z rabarbarem. Półkruche. Zrobiłam je pierwszy raz. Nie może się nie udać. Poza tym bardzo smaczne.
Składniki:
500 g rabarbaru
150 g cukru np. trzcinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto półkruche:
2 i 1/2 szklanki mąki (po zważeniu było 440 g)
3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego
2 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia
2 jaja i jedno żółtko
3 łyżki gęstej śmietany
kostka zimnego masła
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Obierz rabarbar, pokrój w małe cząstki i zasyp cukrem. Dadaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
Zrób ciasto w wyżej podanych składników. Podziel na dwie części.
Potem rozwałkuj cienki placek ok. 0,5 cm. i wyłóż do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną formy. Możesz wierzch ciasta wysmarować białkiem, co zapobiegnie przesiąkaniu soku z rabarbaru. Połóż na wierzch cały rabarbar. Przykryj ciasto drugą warstwą ciasta i zrób dowolne małe otworki aby para z rabarbaru miała ujście.
Upiecz ciasto w 180 stopniach C przez ok. 50 minut. Podawaj dobrze ostudzone, gdyż sok z rabarbaru musi nabrać gęstej konsystencji dzięki skrobi ziemniaczanej.