środa, 11 grudnia 2024

Raviolo aperto z książki "Gotuj prosto i z serca" Ewa Szczęsna

Wydawnictwo ZNAK wydało nową ksiażkę kucharską "Gotuj prosto i z serca" Ewy Szczęsnej finalistki MasterChefa. Nie znałam Pani Ewy wcześniej. Poznałam ją teraz, z jej książki. Pierwsze co rzuca się w oczy z okładki to serdeczny uśmiech autorki, który jest niczym zaproszenie do świata jej przepisów. Pani Ewa w smaczny sposób połączyła kuchnię polską i włoską. Co powiecie na Tagliatelle w sosie grzybowym wykładane na sosie żurkowym? Brzmi c u d o w n i e.  Miłośnicy makaronów i polskiej kuchni, w tym regionalnej, odnajdą w tej książce dania dla siebie. Dla mnie książka jest wartościowa wtedy, gdy znajduję zaskakujące, ciekawe, proste przepisy. O wielu z nich nie słyszałam. Np. zaskoczyła mnie zupa Sytocha czyli kartoflanka z podwarszawskiego Urzecza dla prowdziwych miłośników ziemniaków, podlaskie Zaguby polski smakołyk z Drohiczyna, kaszubskie golce czyli pyszne kluseczki ziemniaczane z duszoną kapustą. 

Oprócz dań tradycyjnych, domowych można znaleźć przepis na Raviolo aperto czyli otwarty pieróg niczym z najlepszej reatauracji (przepisem i jego wykonaniem zajęłam się w pierwszej kolejności.

Moje wrażenia i przepis znajdziecie poniżej), ravioli z kaczką, których nie powstydzi się najlepszy włoski kucharz, ravioli z rocottą i szpinakiem z płynnym żółtkiem. Dla mnie hitem stał się przpis na rybę w warzywnej panierce oraz Lasagne z czerstwego chleba dla tych, którzy kupili go zbyt dużo. 

RAVIOLO APERTO, czyli otwarty pieróg 

Danie to przygotowałam z boczniaków, z ciastem na makaron wg przepisu z książki. Danie jest wyborne. Można go przygotować na randkę, rocznicę czy inną uroczystość.  Dodatkowo robi się je szybko i ... nie trzeba lepić. 








Książka zawiera mnóswto ciekawych przepisów na przystawki, zupy, dania główne w tym dania z mięs i ryb, makarony, risotto, pizze, specjały, dodatki do dań oraz pesta i szybkie sosy. 

Serdecznie dziękuję wydawnistwu ZNAK za egzemplarz książki.