Składniki:
cukinia średnia - 1 szt.
jaja duże - 4 szt.
czosnek - 1-2 ząbki
szczypiorek - 2 garści
jogurt grecki - 200 ml
feta - 75 g
zioła dowolne u mnie oregano suszone
cheddar - 50 g
skórka z cytryny - 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Zatrzeć cukinię na dużych oczkach posolić (płaska łyżeczka) i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć cukinię z wody, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pocięty szczypiorek, pieprz, skórkę z cytryny oraz seyr: pokruszoną fetę oraz starty na dużych oczkach cheddar. Wbić jaja, dodać jogurt i proszek do pieczenia. Można dodać tymianek lub oregano. Wymieszać całość. Przelać do naczynia i zapiekać 30 minut w 190 st.C.