środa, 9 sierpnia 2023

Zapiekanka z cukinii

Masa na zpiekankę jest podobna do placuszków z cukini. Zamiast smażyć masę wlałam do naczynia do zapiekania. Ominęłam też mąkę ale można ją dać w ilości 1/2 szklanki. Zapiekanka będzie przypominać ciasto z cukinią na wytrawnie. Zapiekanka jest przepyszna. Świetnie smakuje z sałatą polaną oliwą z oliwek extra virgin i sokiem z cytryny.

Składniki:

cukinia średnia - 1 szt.

jaja duże - 4 szt.

czosnek - 1-2 ząbki

szczypiorek - 2 garści

jogurt grecki - 200 ml

feta - 75 g

zioła dowolne u mnie oregano suszone

cheddar - 50 g

skórka z cytryny - 1 łyżeczka

sól i pieprz do smaku

proszek do pieczenia - 1 łyżeczka


Przygotowanie:

Zatrzeć cukinię na dużych oczkach posolić (płaska łyżeczka) i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć cukinię z wody, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pocięty szczypiorek, pieprz, skórkę z cytryny oraz seyr: pokruszoną fetę oraz starty na dużych oczkach cheddar. Wbić jaja, dodać jogurt i proszek do pieczenia. Można dodać tymianek lub oregano. Wymieszać całość. Przelać do naczynia i zapiekać 30 minut w 190 st.C.