poniedziałek, 4 września 2023

Zapiekanka z kolorowych cukinii z makaronem

Zapiekankę zrobiłam z żołtej i zielonej cukini. Dobrze wykorzystać też  małe"baby" cukinie i małego kabaczka. 

Dodałam makaron ryżowy orzo, ale pozostałe z obiadu rurki czy nitki spaghetti też się świetnie sprawdzą. 

Skałdniki:

1 żółta cukinia

1 zielona cukinia

2 ząbki czosnku

350 ml jogurtu greckiego

4 jaja

tarty parmezan 30 g

tarta mozzarella 1/2 opakowania

1 łyżeczka skórki z cytryny i oregano 

sól i pieprz do smaku

dowolny drobny  makaron u mnie orzo ok. 1 szklanki już ugotowany al dente 

Przygotowanie:

Cukinie pokroić w cienkie plasterki, posolić i odstawić na kilka minut. Kiedy cukinia puści wodę odcedzić na durszlaku. W dużej misie wymieszać jaja z jogurtem, serami, roztartym czosnkiem i przyprawami oraz makaronem i dobrze wymieszać. Do masy dodać cukinię, wymieszać i przelać żaroodpornego naczynia. Piec 30- 40 minut w 190 stopniach C. 



2 komentarze:

  1. Zapiekanka prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetycznie wygląda! Sezon na cukinię trwa, więc chętnie wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń