piątek, 19 lutego 2016

Curd z różowego grapefruita


Mój mąż uwielbia curd. Jakikolwiek bym nie zrobiła. 
Poprosił mnie o tartę z lemon curd, ale bardzo nie chciało mi się robić cytrynowego. Lubię robić ciągle coś nowego, nie lubię powtórek (tzn. lubię ale nie tak często ;) ) 

Curd z grapefruita

SKŁADNIKI

sok z 1 grapefruita 

150 g cukru
2 jaja ekologiczne
2 żółtka
100 g masła pociętego w kostkę

PRZYGOTOWANIE

 Wyciśnij sok z grapefruita. Odcedź przez sitko (mój sok miał mnóstwo maleńkich pestek)
Roztrzep krótko jaja, żółtka i cukier. 
Na małym ogniu zacznij podgrzewać mieszaninę cały czas mieszając. Kiedy zacznie robić się budyniowej konsystencji dodaj sok i masło. Mieszaj, aż zacznie "bulgotać" cały czas mieszając. 
Odstaw do wystygnięcia. 
Ja przykryłam wierzch folią spożywczą, aby nie zrobił się" kożuch".

Powstał przepiękny łososiowy kolor
Nie użyłam skórki obawiając się jej smaku. Nie chciałam ryzykować. 


poniedziałek, 15 lutego 2016

Racuszki z musami owocowymi i serami


Od dziś w Lidlu można kupić produkty Kuchni Francuskiej.
Przetestowałam wiele serów i win.


Przygotowałam maleńkie racuszki z serami i musami z fig i mirabelek.
Smakują świetnie.

Składniki:

1,5 szklanki mąki (u mnie razowa)
pół opakowania suchych drożdży
jajo
mniej więcej 3/4 szklanki letniej wody/mleka
szczypta soli i cukru


Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki na racuszki, ma być konsystencji śmietany.
Smażyć maleńkie racuszki na suchej patelni (o ile taką macie) lub na niewielkiej ilości oleju. 


Racuszki wystudzić.
Podawać z kilkoma gatunkami sera i musami z owoców. 

Racuszki z musem z mirabelek z brie. 


Do racuszków polecam wina. 

Ja wybrałam białe, mąż czerwone. 


niedziela, 14 lutego 2016

Omlet biszkoptowy razowy


Śniadanie na Walentynki? Albo na każdy dzień. 

Zaskoczcie Wasze miłości (dzieci, żony, mężów i innych których kochacie) pysznym śniadaniem.

Omlet biszkoptowy z mąką razową i karmelizowanymi bananami. Ale może być także truskawkowa konfitura.



Podaję składniki na 1 sztukę 

SKŁADNIKI 

2 jaja 
2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
szczypta soli
banan
1 łyżeczka cukru kokosowego lub trzcinowego
odrobina gałki muszkatołowej

łyżeczka oleju 

PRZYGOTOWANIE

Białka oddzielany od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy żółtka i mieszamy, dodajemy mąkę. Mieszamy delikatnie. 

Masę wylewamy na rozgrzany olej smażymy na średnim ogniu z dwóch stron. Optymalna byłaby patelnia do smażenia bez tłuszczu.

Banany karmelizowane:

banana pokroić w plasterki obtoczyć w cukrze i gałce muszkatołowej. Całość wsypać na rozgrzaną patelnie i karmelizować kilka chwil. 

Omlet posmarować konfiturą lub nałożyć banany i złożyć na pół. Oprószyć cukrem pudrem i konfetti