Sernik na zimno w słoiczkach z truskawkami. Świetne na piknik lub do pracy.
Składniki:
300 g mrożonych truskawek lub świeżych
250 ml jogurtu (u mnie grecki)
250 g twarogu
2-3 łyżki erytrolu/cukru/miodu akacjowego/ syropu klonowego
wanilia (dałam mieloną)
10 g żelatyny lub 4 płatki żelatyny
dodatki: truskawka liofilizowana, melisa lub mięta
Przygotowanie:
Ser i jogurt powinny mieć w miarę temperaturę pokojową aby żelatyna nie zrobiła się grudkowata.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i podgrzać aby puściły sok (nie musi się zagotować) i zmiksować. Do gorących truskawek dodać żelatynę i wymieszać (płatki żelatyny namoczyć tak jak w opisie na opakowaniu) i dobrze w wymieszać. Dodać do tego twaróg, jogurt, wanilię i wybrany słodzik i wszystko razem zmiksować. Gotową masę przelać do słoiczków i wstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny do stężenia.
Na dno słoiczków można pokruszyć ciastka lub "przykleić" biszkopta. Udekorować wierzch.