czwartek, 11 kwietnia 2024

Sernik na zimno w słoiczkach


Sernik na zimno w słoiczkach z truskawkami. Świetne na piknik lub do pracy. 

Składniki:

300 g mrożonych truskawek lub świeżych

250 ml jogurtu (u mnie grecki)

250 g twarogu 

2-3 łyżki erytrolu/cukru/miodu akacjowego/ syropu klonowego

wanilia (dałam mieloną)

10 g żelatyny  lub 4 płatki żelatyny

dodatki: truskawka liofilizowana, melisa lub mięta


Przygotowanie:

Ser i jogurt powinny mieć w miarę temperaturę pokojową aby żelatyna nie zrobiła się grudkowata. 

Truskawki umyć, usunąć szypułki i podgrzać aby puściły sok (nie musi się zagotować) i zmiksować. Do gorących truskawek dodać żelatynę i wymieszać (płatki żelatyny namoczyć tak jak w opisie na opakowaniu) i dobrze w wymieszać. Dodać do tego twaróg, jogurt, wanilię i wybrany słodzik i wszystko razem zmiksować.  Gotową masę przelać do słoiczków i wstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny do stężenia.

Na dno słoiczków można pokruszyć ciastka lub "przykleić" biszkopta. Udekorować wierzch. 





środa, 10 kwietnia 2024

Sos ze szparagów z makaronem


B
ędziecie zachwyceni tym przepisem. Ja jestem. Zaczęłam go stosować i nie mogę przestać. Teraz kiedy są wreszcie szparagi robię go dwa razy w tygodniu. Można zrobić wersję wegańską że skwarkami z suszonych pomidorów lub jeśli jesz mięso z boczkiem. 

Składniki:

2-4 porcje  (w zależności od wielkości szapargów)


1 pęczek szparagów zielonych

1 szalotka

oliwa z oliwek 

sól i pieprz do smaku 

2 suszone pomidory lub boczek w kostkach (dałam i to i to)

cebula szalotka

1 ząbek czosnku 

makaron (dałam bezglutenowy) po 80 -100 g na osobę 

skórka z cytryny trochę


Przygotowanie:

Nastawić wodę na makaron i ugotować tak jak jest napisane na opakowaniu (odlać około 1 szklanki wody po ugotowaniu, będzie potrzebna do sosu).

Szparagi umyć i odciąć twarde końcówki. Następnie łodygi pokroić w talarki zostawiając końcówki, je kroimy wzdłuż na pół i odkładamy na później. Rozgrzać trochę oliwy i wrzucić pokrojone łodygi szparagów oraz pokrojoną cebulę i czosnek. Pod koniec podsmażenia dodać chochlę wody z gotowania makaronu (10 minut). Całą zawartość przełożyć do wysokiego garnka i zmiksować dolewając 2 łyżki oliwy i trochę wody z gotowania makaronu jeśli trzeba, tak aby zmiksowane szparagi miały konsystencję sosu. Na tej samej patelni na której smażyły się łodygi szparagów wlać trochę oliwy i dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory i/lub boczek, zrumienić i dodac końcówki szparagów. Smażyć dość krótko. Wlać zmiksowany sos i dodać makaron. Wszystko wymieszać razem ze sobą. Doprawić pieprzem i skórką z cytryny. Włożyć makaron i wymieszać. Wyłożyć na talerz. Można udekorować liśćmi bazyli lub świeżym tymiankiem.