Składniki:
Krem daktylowo -czekoladowy
150 g daktyli ( najlepiej medjool)
100 g gorzkiej czekolady np. 70%
Daktyle zalewamy wodą na kilka godzin. Medjool szybko miękną, te zwykłe wymagają kilku godzin aż staną się miękkie.
Kiedy daktyle są miękkie odsączamy je na sicie a gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy daktyle i miksujemy na gładki krem. Przekładamy do czystego słoiczka. Zakręcamy kiedy przestygnie.
Ciasto na słodkie czekoladowe burgery:
na 6 sztuk
250 g mąki orkiszowej jasnej
1/2 kostki drożdży ( dałam 21 g. miałam mała kostkę ważącą 42 g) lub 1/2 opakowania suchych drożdży czyli jakieś 4 g.)
2 czubate łyżki dobrego kakao
szczypta soli
1-2 czubate łyżki cukru trzcinowego/ miodu lub erytrytolu/ksylitolu
aromat np. rumowy
80 -100 ml mleka/ napoju migdałowego
40 ml oleju
1 łyżka rodzynek ( jeśli lubisz)
jajo
1 żółtko do posmarowania, rozbełtane z odrobiną zimnej wody
Przygotowanie:
Podgrzać lekko mleko i rozpuścić drożdże. Mąkę przesiać razem z kakao. Do mąki wlać mleko z drożdżami, dodać cukier, szczyptę soli, aromat, rodzynki, olej i wbić jajo. Wyrabiać ok. 8-10 minut. Kiedy ciasto będzie elastyczne nałożyć na miskę czepek albo przykryć folią. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (60-90 minut). Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki dzieląc ciasto na sześć równych części. U mnie wszyły po 80 g. każda. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Można też ułożyć je do tortownicy tak aby po wypieczeniu dały się odrywać. Wierzch bułek posmarować roztrzepanym żółtkiem z wodą. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Piec ok. 20 min. Przestudzone bułki przekroić na pół i uzupełnić dodatkami. Każdą połówkę bułki posmarować kremem daktylowo- czekoladowym, położyć plaster pomarańczy, ananasa, kilka plastrów banana, posypać np. surowym kakao i przykryć górną częścią bułki.