SKŁADNIKI:
Ciasto:
mąka orkiszowa 500g
woda gorąca 200 -250 ml
sól 1 łyżeczka
Farsz:
dynia hokkaido ½ szt.
twaróg 200 g
masło1 łyżka
liście szałwii 4 sztuki
rozmaryn świeży trochę
gałka muszkatołowa do smaku
cynamon do smaku
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę umieścić na stolnicy zrobić dołek i wlać połowę wody i zagniatając ciasto, powoli wlewać pozostałą wodę. Wyrobione ciasto włożyć domiski, nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie kawałwek wziąć kawałek ciasta i cienko rozwałkować.Wykroić kwadraty.
Farsz:
Dynię ugotować na parze. Zioła dość drobno posiekać. Rozpuscić masło i dodać zioła. Pieczoną dynię, twaróg oraz masło z ziołami przełożyć do miski i za pomocą widelca rozdrobnić. Doprawić.
Na wycięty kwadrat ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić formując np. sakiewki.
Gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia pierogów na wierzch. Polać rozpuszczonym masłem z szałwią.