piątek, 13 października 2023

Pierogi z dynią, rozmarynem i szałwią

Pierogowe sakiewki z pysznym farszem z dynii i szałwii. 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

mąka orkiszowa 500g

woda gorąca 200 -250 ml

sól 1 łyżeczka

Farsz:

dynia hokkaido ½ szt.

twaróg 200 g

masło1 łyżka

liście szałwii 4 sztuki 

rozmaryn świeży trochę

gałka muszkatołowa do smaku

cynamon do smaku

sól i pieprz do smaku

Okrasa:

masło
kilka listków szałwii

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę umieścić na stolnicy zrobić dołek i wlać połowę wody i zagniatając ciasto, powoli wlewać pozostałą wodę. Wyrobione ciasto włożyć domiski, nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie kawałwek wziąć kawałek ciasta i cienko rozwałkować.Wykroić kwadraty. 

Farsz: 

Dynię ugotować na parze. Zioła dość drobno posiekać. Rozpuscić masło i dodać zioła. Pieczoną dynię, twaróg oraz masło z ziołami przełożyć do miski i za pomocą widelca rozdrobnić. Doprawić.























Na wycięty kwadrat ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić formując np. sakiewki.

Gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia pierogów na wierzch. Polać rozpuszczonym masłem z szałwią. 







wtorek, 10 października 2023

Pierogi gryczane



P
ierogi grycznane bezglutenowe z serem polane sosem śmietankowo waniliowym z makiem. Pierwszy raz robiłam ciasto bezglutenowe z mąki gryczanej. Ciasto jest delikatne i lepiąc pierogi nie należy ich mocno ściskać. Wystarczy delikatnie je zlepić. 

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki gryczanej bezglutenowej lub eko

50 g mąki ziemniaczanej

szczypta soli

5 g gumy guar (opcjonalnie)

1 szklanka gorącej wody


Farsz: 

500 g sera twarogowego

2 łyżki miodu gryczanego

wanilia

Sos waniliowy:


200 ml śmietanki kremówki

1 /2 opakowania cukru waniliowego

1 łyżka maku


Przygotowanie:

Składniki ciasta umieścić w misce. Jedną ręką wlewać gorącą wodę a drugą z pomocą łyżki szybko mieszać ciasto. Następnie zagniatać ciasto kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Z sera miodu i wanilii zrobić farsz. Ciasto przeciąć na pół i jedną część rozwałkować posypując mąką ziemniaczaną. Wyciąć kółka. Na środku położyć łyżeczkę farszu, zwilżyć brzeg ciast i zlepić.  Gotować po kilka sztuk we wrzącej wodzie. Kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze minutę. 

Przygotować sos. Śmietankę przelać do rondelka, dodać mak i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu kilka minut. Uważać aby śmietanka się nie przypaliła. Sos wystudzić. Polać porcje ugotowanych pierogów.