Pierogi grycznane bezglutenowe z serem polane sosem śmietankowo waniliowym z makiem. Pierwszy raz robiłam ciasto bezglutenowe z mąki gryczanej. Ciasto jest delikatne i lepiąc pierogi nie należy ich mocno ściskać. Wystarczy delikatnie je zlepić.
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki gryczanej bezglutenowej lub eko
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
5 g gumy guar (opcjonalnie)
1 szklanka gorącej wody
Farsz:
500 g sera twarogowego
2 łyżki miodu gryczanego
wanilia
Sos waniliowy:
200 ml śmietanki kremówki
1 /2 opakowania cukru waniliowego
1 łyżka maku
Przygotowanie:
Składniki ciasta umieścić w misce. Jedną ręką wlewać gorącą wodę a drugą z pomocą łyżki szybko mieszać ciasto. Następnie zagniatać ciasto kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Z sera miodu i wanilii zrobić farsz. Ciasto przeciąć na pół i jedną część rozwałkować posypując mąką ziemniaczaną. Wyciąć kółka. Na środku położyć łyżeczkę farszu, zwilżyć brzeg ciast i zlepić. Gotować po kilka sztuk we wrzącej wodzie. Kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze minutę.
Przygotować sos. Śmietankę przelać do rondelka, dodać mak i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu kilka minut. Uważać aby śmietanka się nie przypaliła. Sos wystudzić. Polać porcje ugotowanych pierogów.
Klasyka w najlepszym wydaniu :)
OdpowiedzUsuń