wtorek, 10 października 2023

Pierogi gryczane



P
ierogi grycznane bezglutenowe z serem polane sosem śmietankowo waniliowym z makiem. Pierwszy raz robiłam ciasto bezglutenowe z mąki gryczanej. Ciasto jest delikatne i lepiąc pierogi nie należy ich mocno ściskać. Wystarczy delikatnie je zlepić. 

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki gryczanej bezglutenowej lub eko

50 g mąki ziemniaczanej

szczypta soli

5 g gumy guar (opcjonalnie)

1 szklanka gorącej wody


Farsz: 

500 g sera twarogowego

2 łyżki miodu gryczanego

wanilia

Sos waniliowy:


200 ml śmietanki kremówki

1 /2 opakowania cukru waniliowego

1 łyżka maku


Przygotowanie:

Składniki ciasta umieścić w misce. Jedną ręką wlewać gorącą wodę a drugą z pomocą łyżki szybko mieszać ciasto. Następnie zagniatać ciasto kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Z sera miodu i wanilii zrobić farsz. Ciasto przeciąć na pół i jedną część rozwałkować posypując mąką ziemniaczaną. Wyciąć kółka. Na środku położyć łyżeczkę farszu, zwilżyć brzeg ciast i zlepić.  Gotować po kilka sztuk we wrzącej wodzie. Kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze minutę. 

Przygotować sos. Śmietankę przelać do rondelka, dodać mak i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu kilka minut. Uważać aby śmietanka się nie przypaliła. Sos wystudzić. Polać porcje ugotowanych pierogów. 



1 komentarz: