Walory mleka z pestek dyni
Pestki dyni są źródłem cynku, magnezu, żelaza i zdrowych tłuszczów nienasyconych.
Wysoka zawartość białka roślinnego idealne dla osób aktywnych i na diecie roślinnej.
Zdrowe tłuszcze obecne w pestkach dyni, fitosterole i kwasy tłuszczowe pomagają regulować poziom cholesterolu.
Jak wykorzystać mleko z pestek dyni?
Do koktajli i smoothie, do kawy i kakao, do owsianki i granoli, do zup i sosów nadaje kremową konsystencję i wzbogaca smak (np. w zupie dyniowej czy brokułowej), do deserów, naleśników czy w ciastach jako zamiennik mleka krowiego.
Składniki:
1 szklanka surowych, łuskanych pestek dyni
3-4 szklanki wody (najlepiej filtrowanej lub źródlanej; im mniej wody, tym mleko będzie gęstsze i bardziej kremowe)
1daktyl do posłodzenia
szczypta soli i odrobina cynamonu lub wanilii
Przygotowanie:
Pestki dyni namoczyć w wodzie przez minimum 4 godziny, a najlepiej przez noc. Następnie odcedzić, przepłukać i przełożyć do kielicha blendera. Dodać świeżą wodę oraz dodatki. Całość blendować przez 1–2 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji. Napój można przecedzić przez gazęlub sitko. Gotowe mleko przelać do czystej, szklanej butelki lub słoika i przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed użyciem wstrząsnąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz