Pyszne, wytrawne naleśniki z otrębami z nadzieniem pieczarkowym z sosem pomidorowym.
Składniki:
Na cisto naleśnikowe:
Z podanych niżej składników wyszło 4 szt. ale to zależy od średnicy patelni
1 szklanka mąki
pół szklanki otrąb np. żytnich lub innych (można wziąć też mąkę pełnoziarnistą albo pół na pół)
jajko
szklanka wody gazowanej
pół szklanki napoju roślinnego np. migdałowego lub mleka
sól
2 lub 3 kulki mrożonego szpinaku lub 2 garście świeżego
(w razie potrzeby dodaj więcej mąki gdyby ciasto wyszło za rzadkie)
Sos pomidorowy:
koncentrat pomidorowy
pół szklanki wody
szczypta cynamonu
roztarty goździk 1 szczypta
sól
pieprz
szczypta cukru
łyżeczka octu np. z czerwonego wina
Farsz:
pieczarki 350 g
ząbek czosnku
natka pietruszki
cebula
sól
ziołowy pieprz
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na dużych oczkach, cebulę pokrój w kostkę.
- Uduś pieczarki z cebulą i czosnkiem na łyżce oleju. Dodaj roztarty czosnek i dopraw solą.Pod koniec dodaj pieprz ziołowy lub biały oraz natkę z pietruszki.
- W wysokim naczyniu przygotuj ciasto naleśnikowe łącząc wszystkie składniki. Smaż na małej ilości oleju cienkie placki.
- W rondlu rozcieńcz koncentrat pomidorowy z wodą tak aby uzyskać konsystencję sosu. Dodaj szczyptę cukru trzcinowego lub białego, cynamon i proszek z goździka. Po kilku minutach dodaj odrobinę octu czerwonego i sól do smaku.
Najlepiej aby wszytko robić w jednym czasie, choć sos pomidorowy można zacząć znacznie wcześniej.
5. Podawaj np. z sałatką z pomidora, z kiełkami