 |
Sałata z guziczkami z foie grais z malinami |
Składniki:
mix sałat (endywia, rukola, radicchio, roszponka)
puszka foie gras
jajko na twardo
świeże maliny
fasolka szparagowa
sos winegret
Przygotowanie:
1. Sałaty wypłucz, osusz. Rozłóż na półmisku do serwowania.
2. Ugotuj jajko na twardo a fasolkę szparagową na chrupko.
3. Z bloku foie gras wytnij pierścieniami kulinarnymi kółeczka wielkości pięciozłotówki.
4. Na sałacie układaj maliny, fasolkę , guziczki foie gras i jajo na twardo.
5. Sos winegret podaj w naczynku lub polej bezpośrednio sałatę. Podawaj z grzankami z wiejskiego chleba.
Rozkosz podniebienia gwarantowana:)
Do tej sałaty polecam wino Riesling d’Alsace. Dzięki balansowi
słodyczy i kwasowości wspaniale komponuje się ze smakami dania.
Słodycz wina podkręca słony smak potrawy. Podawaj schodzonego
rieslinga do 11 stopni. Jeśli serwowane wino jest słodkie
odpowiednia będzie temperatura pokojowa.