sobota, 21 lipca 2012

Antyoksydanty z borówek i malin z siemieniem lnianym


Wczoraj kupiłam szklaneczki z recyklingu. Tak się z nich ucieszyłam, że chciałam coś zdrowego w nich podać na śniadanie. Zrobiłam Mus z owoców z porcją antyoksydantów no i oczywiście dobra porcja błonnika z siemienia. Będziemy piękne i młode:)



Składniki:

maliny
borówka amerykańska
cukier trzcinowy do smaku
po dwie łyżeczki mielonego siemienia lnianego na porcję
listki melisy

Przygotowanie:

Składniki myjemy, przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy. Można schłodzić lub dodać kruszony lód.


piątek, 20 lipca 2012

Sałata z foie gras z malinami


Sałata z foie grais z malinami 

Składniki:

mix sałat (endywia, rukola, radicchio, roszponka)
puszka foie gras
jajko na twardo
świeże maliny
fasolka szparagowa
sos winegret

Przygotowanie:

1. Sałaty wypłucz i osusz. Rozłóż na półmisku do serwowania.

2. Ugotuj jajko na twardo a fasolkę szparagową na chrupko kilka minut.

3. Z bloku foie gras wytnij pierścieniami kulinarnymi kółeczka wielkości pięciozłotówki.

4. Na sałacie układaj maliny, fasolkę , guziczki foie gras i jajo na twardo.

5. Sos winegret podaj w naczynku lub polej bezpośrednio sałatę. Podawaj z grzankami z wiejskiego chleba.






wtorek, 17 lipca 2012

Naleśniki szpinakowe z pieczarkami i z sosem pomidorowym


Pyszne, wytrawne naleśniki z otrębami z nadzieniem pieczarkowym z sosem pomidorowym.

Składniki:


Na cisto naleśnikowe:

Z podanych niżej składników wyszło 4 szt. ale to zależy od średnicy patelni 

1 szklanka mąki 
pół szklanki otrąb np. żytnich lub innych (można wziąć też mąkę pełnoziarnistą albo pół na pół)
jajko
szklanka wody gazowanej
pół szklanki napoju roślinnego np. migdałowego lub mleka 
sól
2 lub 3 kulki mrożonego szpinaku lub 2 garście świeżego 
(w razie potrzeby dodaj więcej mąki gdyby ciasto wyszło za rzadkie)

Sos pomidorowy:

koncentrat pomidorowy
pół szklanki wody
szczypta cynamonu
roztarty goździk 1 szczypta 
sól
pieprz
szczypta cukru
łyżeczka octu np. z czerwonego wina


Farsz:

pieczarki 350 g
ząbek czosnku
natka pietruszki
cebula
sól
ziołowy pieprz


Przygotowanie:
  1. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na dużych oczkach, cebulę  pokrój w kostkę.
  2. Uduś pieczarki z cebulą i czosnkiem na łyżce oleju. Dodaj roztarty czosnek i dopraw solą.Pod koniec dodaj pieprz ziołowy lub biały oraz natkę z pietruszki.
  3. W wysokim naczyniu przygotuj ciasto naleśnikowe łącząc wszystkie składniki. Smaż na małej ilości oleju cienkie placki.
  4. W rondlu rozcieńcz koncentrat pomidorowy z wodą tak aby uzyskać konsystencję sosu. Dodaj szczyptę cukru trzcinowego lub białego, cynamon i proszek z goździka. Po kilku minutach dodaj odrobinę octu czerwonego i sól do smaku.
Najlepiej aby wszytko robić w jednym czasie, choć sos pomidorowy można zacząć znacznie wcześniej.

     5. Podawaj np. z sałatką z pomidora, z kiełkami


poniedziałek, 16 lipca 2012

Smoothie z awokado na piękną skórę

Smoothie z awokado na piękną skórę


Składniki:

2 porcje

awokado dojrzałe 
gruszka 1 szt
kiwi
limonka sok i skórka
szklanka wody gazowanej
lód (opcjonalnie)



Przygotowanie:

Awokado, gruszkę, kiwi zmiksuj dodaj otartą skórkę i sok z limonki. Dolej wodę według uznania i pokruszony lód. Przelej do szklanek dodaj liść melisy. Uwielbiam melisę a ostatnio hoduje ją na balkonie i dodaję do czego się da. Podkręca smak. 




niedziela, 15 lipca 2012

Bezglutenowe gryczane placuszki z wiśniami i amaretto




Po raz pierwszy dziś używam mleka migdałowego do smażenia placuszków. Placuszki są wyśmienite lekko słodkie od cukru zawartego w mleku migdałowym.

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka mąki gryczanej
3/4 szklanki mleka migdałowego
1 jajko
szczypta soli

Sos:

wiśnie (mogą być mrożone)
cukier trzcinowy 1 łyżka
kieliszek likieru amaretto
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:

1. Wsyp mąkę gryczaną do wysokiego pojemnika, dalej mleko migdałowe, jajko i szczyptę soli. Ponieważ mąka gryczana zabiera wilgoć miej pod ręką mleko migdałowe w razie gdyby ciasto bardzo zgęstniało. Dolej trochę kontrolując gęstość.

2. Wydrylowane wiśnie umieść w garnku i zacznij podgrzewać. Gdy puszczą sok dosyp cukier trzcinowy i kieliszek amaretto. Gotuj kilka minut aż alkohol odparuje. W niewielkiej ilości wody rozpuść mąkę i wlej do garnka. Wymieszaj. 

3. Placuszki smaż np. na ceramicznej patelni bez tłuszczu.

4. Połóż  placuszki na półmisek, rozłóż wiśnie i i polej jeszcze  wiśniowo- amatettowym sosem.

Można dodać  kulkę lodów śmietankowych. Pycha!


Risotto ze smardzami


Risotto ze smardzami

Smardze to wyjątkowe grzyby. Są jedyne w swoim rodzaju, podobnie jak trufle. W Polsce, o ile się orientuję są  pod ochroną. Ale można kupić suszone. Ja swoje przywiozłam z Francji. Potem udało mi się kupić w jednym sklepie dużej hurtowni na M. 

przygotowałam samo jak risotto z kurkami:
 

Zamiast kurek dodałam garść suszonych smardzy. Nie dadałam też białego wina, ponieważ zbyt odbiera smak smardzom! Dodałam za to szczyptę szafranu.

SKŁADNIKI:
Dla 2 osób

1 szklanka ryżu na risotto (arborio)
kilka sztuk smardzy
garść tartego parmezanu
1 cebula pokrojona w kostkę
2-3 szklanki bulionu warzywnego
łyżka masła
natka do smaku
szczypta szafranu


PRZYGOTOWANIE:

Suszone smardze należy namoczyć kilka minut w wodzie, potem gotować kilka minut. Po ugotowaniu pokroić smardze w krążki (kilka grzybków zostawić do dekoracji potrawy). Pręciki szafranu zalać gorącą wodą. Płyn z szafranem dodać w momencie dolewania bulionu.