Po raz pierwszy dziś używam mleka migdałowego do smażenia placuszków. Placuszki są wyśmienite lekko słodkie od cukru zawartego w mleku migdałowym.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki gryczanej
3/4 szklanki mleka migdałowego
1 jajko
szczypta soli
Sos:
wiśnie (mogą być mrożone)
cukier trzcinowy 1 łyżka
kieliszek likieru amaretto
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Wsyp mąkę gryczaną do wysokiego pojemnika, dalej mleko migdałowe, jajko i szczyptę soli. Ponieważ mąka gryczana zabiera wilgoć miej pod ręką mleko migdałowe w razie gdyby ciasto bardzo zgęstniało. Dolej trochę kontrolując gęstość.
2. Wydrylowane wiśnie umieść w garnku i zacznij podgrzewać. Gdy puszczą sok dosyp cukier trzcinowy i kieliszek amaretto. Gotuj kilka minut aż alkohol odparuje. W niewielkiej ilości wody rozpuść mąkę i wlej do garnka. Wymieszaj.
3. Placuszki smaż np. na ceramicznej patelni bez tłuszczu.
4. Połóż placuszki na półmisek, rozłóż wiśnie i i polej jeszcze wiśniowo- amatettowym sosem.
Można dodać kulkę lodów śmietankowych. Pycha!
1. Wsyp mąkę gryczaną do wysokiego pojemnika, dalej mleko migdałowe, jajko i szczyptę soli. Ponieważ mąka gryczana zabiera wilgoć miej pod ręką mleko migdałowe w razie gdyby ciasto bardzo zgęstniało. Dolej trochę kontrolując gęstość.
2. Wydrylowane wiśnie umieść w garnku i zacznij podgrzewać. Gdy puszczą sok dosyp cukier trzcinowy i kieliszek amaretto. Gotuj kilka minut aż alkohol odparuje. W niewielkiej ilości wody rozpuść mąkę i wlej do garnka. Wymieszaj.
3. Placuszki smaż np. na ceramicznej patelni bez tłuszczu.
4. Połóż placuszki na półmisek, rozłóż wiśnie i i polej jeszcze wiśniowo- amatettowym sosem.
Można dodać kulkę lodów śmietankowych. Pycha!
Bardzo smakowity przepis, jednak zgodnie z zasadami wiśniowej akcji zgłaszany przepis powinien być opatrzony banerkiem lub linkiem akcji. Chodzi o zaznaczenie, że ten konkretny przepis bierze udział w danej akcji. Baner należy umieścić bezpośrednio w notce.
OdpowiedzUsuńProszę o poprawkę :)
Bardzo intryguje mnie dodatek amaretto. Nie smakowałam go nigdy w połączeniu z wiśniami, ale wyobrażam sobie, że musi pasować świetnie, no i to mleko migdałowe!!! Też dla mnie nowość:)
OdpowiedzUsuńFajnie pasuje, bo ma migdałowy smak, niestety nie miałam prażonych płatów migdałowych, ale myślę, ze fajnie można nimi podkręcić smak:)Dziś znów rano je zrobiłam bo placuszki smakują jak biszkopty.
UsuńJa nigdy nie próbowałam mleka migdałowego:)
OdpowiedzUsuńA u mnie niestety chyba w sklepie nie ma mąki gryczanej:(
Ale na pewno były pyszne<3