Dziś była próba wypiekania mazurka z galaretką. Kupiłam mrożone żurawiny.
Wyszedł smaczny- jednak muszę bardziej obciążyć dno, bo ciasto się wybrzuszyło.
Ja nie jem mąki- zjedli moi chłopcy. Smakowało bo poszedł w 10 minut. Fakt - duży to on nie jest;)
Ciasto
szklanka mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany
żółtko
1/3 kostki masła zimnego
Zagnieść ciasto z podanych składników i schować do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować dość cienko, wyłożyć formę, obciąż ciasto z wierzchu i piec w 180 stopniach ok 20 minut.
opakowanie mrożonych żurawin
3 łyżki ksylitolu/ cukru
żelatyna ( użyj odpowiedniej ilości ,w zależności od uzyskanego soku)
Żurawinę przesyp do naczynia i zagotuj. Przez sito przetrzyj owoce i dodaj do uzyskanego soku. Do gorącej masy wsyp żelatynę. Wymieszaj dokładnie. Wystudź. Przelej na ciasto i schłódź w lodówce.