sobota, 17 listopada 2012

Cytrynowe pieczone ziemniaczki


C
ytrynowe, pieczone ziemniaki. Są pyszne i aromatyczne. Proste w przygotowaniu. 



 Składniki:

6 sztuk większych obranych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę

Marynata:

100 ml bulionu
sok z 1 cytryny i otarta z niej skórka do smaku 
pieprz do smaku 
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka suszonego oregano
2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku 
 rozmaryn
garść natki z pietruszki drobno posiekana



 
Przygotowanie:

Zmieszać składniki marynaty. Obrane i pokrojone ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać marynatą i wymieszać rękami. Wstawić do nagrzanego do 190 st. C i piec ok. 45 minut. Na ostatnie 10 minut zwiększ temperaturę do 200 stopni C a ziemniaki będą rumiane i chrupiące. Sprawdź widelcem czy są miękkie. Gdyby były jeszcze twarde dopiecz kilka minut.

Ja mam takie doświadczenie z ziemniakami że w zależności od gatunku różnie się dopiekają. Niektóre pieką się szybko niektóre potrzebują kilku minut więcej.

Świetne z jogurtem, zsiadłym mlekiem, kefirem lub jako dodatek do głównego dania.

Posypać natką pietruszki.



piątek, 16 listopada 2012

Zupa z dyni z grzankami, parmezanem i serem korycińskim


Zupa z dyni z grzankami, parmezanem i serem korycińskim 


Skałdniki:

500 g dyni
1,5 litra bulionu
cebula biała włoska ( wolę ją niż żółtą)
2 łyżki oliwy z oliwek
kromka chleba wiejskiego
boczek lub panczetta
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki śmietanki 36%
1 łyżeczka tymianku 
plaster sera korycińskiego 




Przygotowanie:


Cebulę pokrój w kosteczkę, zeszklij na oleju dodaj dynię pokrojoną w kostkę. Zalej całość bulionem. Wsyp tymianek. Po 20 minutach zmiksuj składniki. Na patelni zrób grzanki z jedną łyżką oliwy. Boczek lub pacettę wysmaż na patelni. Kiedy zupa będzie zmiksowana wlej śmietankę i wsyp parmezan. Wymieszaj. Wylej zupę na talerze i dekoruj grzankami, boczkiem i kosteczkami sera korycińskiego. 



środa, 14 listopada 2012

Sok na przemianę materii (walka z cellulitem)




Przepis na ten sok znalazłam w  książce"Świeże soki z warzyw i owoców". Wypiłam. Wygląd nieciekawy, smak lekko gorzko słodko słony. Ale jak ma działać to warto:) 

Składniki:

1 miękka gruszka
kilka liści mięty
2 łodygi selera naciowego
1 duży grejpfrut



Przygotowanie:

Umyć owoce i selera. Pokroić na kawałki i przepuść przez sokowirówkę.

Z podanych składników wyszła szklanka soku.