sobota, 17 listopada 2012

Cytrynowe pieczone ziemniaczki


C
ytrynowe, pieczone ziemniaki. Są pyszne i aromatyczne. Proste w przygotowaniu. 



 Składniki:

6 sztuk większych obranych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę

Marynata:

100 ml bulionu
sok z 1 cytryny i otarta z niej skórka do smaku 
pieprz do smaku 
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka suszonego oregano
2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku 
 rozmaryn
garść natki z pietruszki drobno posiekana



 
Przygotowanie:

Zmieszać składniki marynaty. Obrane i pokrojone ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać marynatą i wymieszać rękami. Wstawić do nagrzanego do 190 st. C i piec ok. 45 minut. Na ostatnie 10 minut zwiększ temperaturę do 200 stopni C a ziemniaki będą rumiane i chrupiące. Sprawdź widelcem czy są miękkie. Gdyby były jeszcze twarde dopiecz kilka minut.

Ja mam takie doświadczenie z ziemniakami że w zależności od gatunku różnie się dopiekają. Niektóre pieką się szybko niektóre potrzebują kilku minut więcej.

Świetne z jogurtem, zsiadłym mlekiem, kefirem lub jako dodatek do głównego dania.

Posypać natką pietruszki.



4 komentarze:

  1. Mniam! Pojadłabym teraz takich ziemniaczków. Nie wiem czemu, ale jakoś przez tą marynatę kojarzą mi się z latem, ciepłem, może Grecją? O jaaa, ja chce wakacje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wisz co masz rację z tą Grecją. Tak rzeczywiście przypominają lato:)

      Usuń
  2. Podoba mi się jak ktoś urozmaica królujące w kuchi polskiej ziemniaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tymi ziemniakami trafiłaś idealnie w mój smak :)

    OdpowiedzUsuń