Cytrynowe, pieczone ziemniaki. Są pyszne i aromatyczne. Proste w przygotowaniu. |
Składniki:
6 sztuk większych obranych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę
Marynata:
100 ml bulionu
sok z 1 cytryny i otarta z niej skórka do smaku
pieprz do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka suszonego oregano
2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku
rozmaryn
garść natki z pietruszki drobno posiekana
Przygotowanie:
Zmieszać składniki marynaty. Obrane i pokrojone ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać marynatą i wymieszać rękami. Wstawić do nagrzanego do 190 st. C i piec ok. 45 minut. Na ostatnie 10 minut zwiększ temperaturę do 200 stopni C a ziemniaki będą rumiane i chrupiące. Sprawdź widelcem czy są miękkie. Gdyby były jeszcze twarde dopiecz kilka minut.
Ja mam takie doświadczenie z ziemniakami że w zależności od gatunku różnie się dopiekają. Niektóre pieką się szybko niektóre potrzebują kilku minut więcej.
Świetne z jogurtem, zsiadłym mlekiem, kefirem lub jako dodatek do głównego dania.
Posypać natką pietruszki.
Mniam! Pojadłabym teraz takich ziemniaczków. Nie wiem czemu, ale jakoś przez tą marynatę kojarzą mi się z latem, ciepłem, może Grecją? O jaaa, ja chce wakacje!
OdpowiedzUsuńWisz co masz rację z tą Grecją. Tak rzeczywiście przypominają lato:)
UsuńPodoba mi się jak ktoś urozmaica królujące w kuchi polskiej ziemniaki ;)
OdpowiedzUsuńTymi ziemniakami trafiłaś idealnie w mój smak :)
OdpowiedzUsuń