Ciasto:
2 szklanki mąki
150 ml gazowanej wody
5 łyzek oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
szczypta cukru
Rozwałkuj ciasto na ok 32 cm średnicy i rozłóż nadzienie |
Nadzienie:
250 g ricotty
1 jajko
50 g tartego parmezanu
łyżeczka oregano
Zawiń brzegi ciasta formując zakładki |
Zgrilluj cukinię |
Zgrilluj białą włoską cebulę |
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 50 minut w 190 stopniach C |
Porcje placka polałam octem balsamicznym i grubo mielonym czarnym pieprzem. |
Moja rada: Jeśli ser rocotta jest dla ciebie mdły, dodaj fetę, będzie ostrzejsze.
Mmmmmmmm, zapowiadają się tu u Ciebie pyszności :-D
OdpowiedzUsuńMniam! Ale smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno...tylko muszę wszystkie proporcję do 3 szklanek mąki dostosować by domowników wszystkich nasycić :)
OdpowiedzUsuńczarujesz.. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie cukinii i ricotty. Takie obiadki mogłabym jeść codziennie!
OdpowiedzUsuńCukinia- w każdej postaci smakuje rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńale efektownie wygląda !
OdpowiedzUsuńmasz włączoną weryfikację obrazkową, może warto ją wyłączyć